Mandag kveld diskuterte kommunestyret i Verdal omstrukturering av skolesektoren i kommunen. Etter en lang og polarisert debatt ble det vedtatt at Leksdal, Ness og Volden skole legges ned. Forslaget gikk gjennom med 18 stemmer for og 17 stemmer mot.

Det er Arbeiderpartiet og Høyre, som utgjør flertall i kommunestyret, som har gått inn for å legge ned skolene.

Bevarer én av skolene

Vedtaket tas på bakgrunn av anbefaling fra rådmannen. Rådmannens anbefaling omfattet nedleggelse av Garnes skole i tillegg til de tre overnevnte skolene. Det opprinnelige forslaget gikk ikke gjennom i formannskapet, og i forkant av behandling i formannskapet varslet Arbeiderpartiet at de ville gå for en løsning som innebar å bevare Garnes, men legge ned de andre skolene.

- Tvingende nødvendig

Det er Arbeiderpartiets forslag om å legge ned Leksdal, Ness og Volden som ble vedtatt. Forslaget ble fremmet av Trine Reitan.

I hovedinnlegget for Arbeiderpartiet argumenterer Trine Reitan for at omstilling i skolestrukturen er tvingende nødvendig på grunn av nedgang i elevtall, at nedgangen vil fortsette, og at det foreligger et sterkt investeringsbehov.

- Om vi liker det eller ikke, så har vi 170 mindre elever i verdalsskolene på få år. Det gir mindre inntekt.

Ba om utsettelse

Under behandling i formannskapet mandag kveld foreslo Arvid Wold (MDG) å utsette avgjørelsen på vegne av eget parti, Sp, Sv, V og Frp. De mente ting har skjedd for fort og at alle konsekvenser av nedleggelsene ikke har blitt gjort godt nok rede for.  Sps Jostein Grande var en av de som ønsket utsettelse.

- Det viktigste for meg er at det som er i ferd med å skje er at mange i Verdal er i ferd med å få et dårligere og dyrere tilbud. Det er mange som får lengre vei å dra, større forskjell på tilbudet.  Jeg kan love at vi ikke blir ferdig med denne saken på mange år hvis dette presses gjennom.

Utsettelsesforslaget ble avvist av Arild Kvernmo Pedersen (Ap), som mener det eksisterer et omfattende grunnlag for å fatte et vedtak. Han sier at partiet var forberedt på utsettelsesforslaget og har diskutert dette i gruppemøter. Han får støtte fra Trine Reitan (Ap):

- Den uvissheten som kommer ved å utsette, er ikke gunstig for noen, sier Reitan.

Flere av de andre representantene fra Arbeiderpartiet og Høyre, deriblant Silje Heggdal Sjøvold (H), ytret sin skepsis til utsettelse fra talerstolen. De mente en utsettelse av saken ville kreve store merkostnader. Forslaget om utsettelse falt med 16 stemmer for, 19 mot.