Når Adresseavisen ankommer boligfeltet hvor den nå varetektsfengslede moren har bodd sammen med sine barn, er allerede tre krimteknikere fra Kripos og en tekniker fra Trøndelag politidistrikt i gang med undersøkelser på stedet.

Alle har på seg beskyttelsesdrakter for ikke å legge igjen spor, og det bæres blant annet kamerautstyr inn i leiligheten til familien.

- Vi har bedt Kripos om bistand til kriminalteknisk undersøkelse. Åstedet er undersøkt en gang tidligere, men vi har behov for ytterligere undersøkelser som kan støtte den ene eller andre versjonen i saken, sier Svenn Ingar Viken, driftsenehetsleder i driftsenhet Nord ved Trøndelag politidistrikt.

Nabo: - Ikke hørt noe spesielt

Adresseavisen kom mandag i kontakt med en av naboene til de to siktede. Han forteller at politiet natt til mandag i 03.30-tiden kom og ringte på hos dem.

- De hadde kommet til feil adresse. De skulle til naboene våre, sier han, og legger til at han allerede har forklart seg til politiet om det han vet.

Selv var mannen på jobb da politiet kom på døra, men kona hadde ikke hørt noe spesielt fra naboleiligheten før politiet ankom denne natten, forteller han.

Mannen og hans familie har bodd lenger i nabolaget enn den siktede moren og stefaren.

- Jeg kjenner ikke moren så godt, men stefaren er en hyggelig og snill mann, sier han, og legger til:

- Jeg har aldri hørt eller sett noe unormalt hos dem. Hadde jeg oppdaget noe kriminelt, hadde jeg kontaktet politiet.

Bruker dukker i etterforskning

Kåre Svang, etterforskningsleder i Kripos, har tidligere forklart hvordan Kripos arbeider når de etterforsker alvorlig vold mot barn.

- Vår oppgave er å dokumentere at taktiske opplysninger underbygger de medisinske funn som gjøres i saken, sier Svang.

- Det vil blant annet være naturlig at teknikere går inn i aktuelle rom og måler høyde på eksempelvis senger, stellebord, sofa, og kanskje gjør undersøkelser på madrasser, gulvunderlag og andre omstendigheter før de foretar en rekonstruksjon av hendelsen.

Etterforskningslederen sier Kripos bruker spesialkonstruerte dukker ved testing av fallhøyde.

- Under rekonstruksjoner er hensikten med dukken at den personen som eventuelt vet noe om hendelsen, får denne i hendene og benytter den for å vise hvordan det eventuelle fallet har skjedd. Derfra ser vi hva internasjonal forskning viser om fall fra høyder som blir målt under rekonstruksjoner og sammenligner dette med funn fra de medisinske rapportene som sier noe om barnets skader og omfang.

Skader passer dårlig med forklaring

Saken i Namdalen startet da politiet i Trøndelag natt til mandag 26. juni mottok melding fra barnevernet om at et barn på tre år var brakt inn til lege med alvorlige skader. Mistanken fra barnevernet gikk ut på at barnet var utsatt for vold. Barnets mor og stefar ble pågrepet og satt i politiets varetekt samme dag. Onsdag kom meldingen om at barnet var død av skadene. Begge de pågrepne er nå varetektsfengslet.

I Sør-Trøndelag tingretts fengslingskjennelse fremkommer det at den foreløpige legeerklæringen sier barnets skade høyst sannsynlig skyldes «ytre traume av stor kraft med akselereasjon og deselereasjon av hodet med avrivning av brovenene i hodet». Ifølge rapporten kan filleristing av et barn gi denne typen skader.

Den sier samtidig at mor og stefars forklaring om at barnet skal ha falt ned fra en barneseng, derfor stemmer dårlig med disse skadene. Ifølge kjennelsen fra Frostating lagmannsrett forklarer stefaren at han, etter oppfordring fra AMK, ristet og slo barnet.

Ønsker vitner

Viken sier politiet stadig etterlyser vitner i saken.

- Vi har et ønske om å få tilbakemelding ifra dem som enten har vært i kontakt med, eller kjenner til familien eller har opplysninger. Disse kan ringe telefonnummer 741 21 000, sier enhetslederen.

Fallhøyde: Ifølge etterforskningsleder i Kripos, Kåre Svang, gjør enheten omfattende tester i de rom som er aktuelle under slike etterforskninger. Foto: Sebastian S. Bjerkvik