- Vi ønsker å forlenge varetektsperioden for siktede, og det er avtalt et fengslingsmøte i Sør-Trøndelag tingrett torsdag, sier politiadvokat Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt.

Vil ha besøksforbud

Da den siktede moren i 20-årene ble fremstilt for fengsling for snart to uker siden, ba påtalemyndigheten om to ukers varetekt.

- Hva jeg begjærer denne gangen har jeg ikke bestemt meg for. Det blir enten to eller fire uker, sier Sand.

- Hva er grunnlaget for at dere vil ha forlenget varetekt?

- Det samme som sist - faren for bevisforspillelse. Argumentet er at den siktede på frifot kan påvirke vitner som politiet ennå ikke har hatt kontakt med, eller som politiet har hatt kontakt med, men vil stille flere spørsmål, sier Sand.

Som sist, vil politiadvokaten også be retten om at siktede i varetektsperioden får brev- og besøkskontroll samt medieforbud.

Tekniske undersøkelser: Kripos har bistått med tekniske undersøkelser i leiligheten i Namdalen.

Under rettsmøtet i Trondheim tinghus 29. juni, måtte den siktede moren støttes inn i rettslokalet. Kvinnen er høygravid.

Høygravid

- Hva er politiets tanker om siktedes graviditet og videre fengsling?

- Vi er vel oppmerksomme på både graviditeten og andre helsemessige forhold, og det må vi forholde oss til. Dette må håndteres på en måte som er forsvarlig, og det kan avstedkomme andre løsninger enn vanlig varetekt i fengsel. Varetekt skal jo vurderes løpende av politiet, og det blir ikke mindre aktuelt når er person er gravid, sier Sand.

Advokat Leif Strøm, som representerer den siktede mens forsvarer Torfinn Svanem har ferie, opplyser at moren motsetter seg videre fengsling.

Foto: Nekter: Den siktede moren nekter skyld, og vil begjære seg løslatt når hun fremstilles for videre fengsling torsdag, opplyser Leif Strøm.

- Hun aksepterer ikke dette, og begjærer seg løslatt, sier Strøm. Han legger til at siktede fortsatt nekter skyld.

- Hva tenker du om at påtalemyndigheten vil ha forlenget fengsling så nærme termin?

- Jeg kommer til å påpeke dette i retten, sier Strøm.

Han opplyser også at det er uaktuelt for klienten at fengslingsspørsmålet skal avgjøres gjennom såkalt kontorforretning - hvor dommeren behandler politiets begjæring basert på dokumentene i saken. Den siktede kommer dermed til å møte i rettsmøtet.

Hevder barnet datt ut av seng

Det var natt til mandag 26. juni at helsepersonell rykket ut til en bolig i Namdalen etter at ei tre år gammel jente var blitt skadd.

I over to døgn lå barnet i koma med kritiske hodeskader før hun døde på St. Olavs hospital den påfølgende onsdagen. Den døde jentas mor og stefar i 30-årene er begge siktet for å ha utøvd dødelig vold mot jenta. Dette nekter de for, og hevder at barnet pådro seg skadene da hun falt ut av en barneseng.

Politiet mener imidlertid at det er et misforhold mellom moren og stefarens forklaring om fallet fra sengen, og de skadene jenta hadde. Dette er også bakgrunnen for siktelsen mot de to, har politiet opplyst.

Da den siktede stefaren ble fengslet i fire uker, besluttet Inntrøndelag tingrett at de to første ukene skulle skje i full isolasjon. Denne perioden gikk ut i dag, og politiet ba retten om å forlenge restriksjonene.

- Vi mener det foreligger bevisforspillelsesfare, derfor er isolasjon påkrevd, sa Sand til Adresseavisen tirsdag.

Den siktede stefaren motsatte seg videre isolasjon i varetektsperioden.  Han fikk onsdag ettermiddag medhold.

- Politiets begjæring ble ikke tatt til følge, sier stefarens forsvarer, Anders Kjøren.