Fredag ettermiddag plukket Dyrebeskyttelsen opp 21 hjemløse katter.

- Vi fikk beskjed om at det var en kattekoloni som holdt til i et hyttefelt i Stjørdal, og at det var mange kattunger der, forteller Torunn Vingsand, leder for Dyrebeskyttelsen i Sør-Trøndelag.

Sammen med Dyrebeskyttelsen i Nord-Trøndelag samlet de inn 7 voksne katter og 14 kattunger i området.

To katter kan bli til 60

- Vi skjønner at folk mener det godt, men det fører til et stort problem som mange kanskje ikke skjønner konsekvensene av, sier Vingsand.

Hun forteller at kattene har oppholdt seg i området etter å ha blitt fôret av hyttebeboere, og at Dyrebeskyttelsen observerte flere matskåler i nærheten. Hun er usikker på hvorvidt kattene tidligere har tilhørt mennesker, men sier at det er snakk om katter som er vant til mennesker.

- Ingen av kattene var ID-merket, men det kan hende de tilhører noen. Vi oppfordrer folk som savner en katt til å ta kontakt.

Hvor lenge de har vært hjemløse, er vanskelig å si. Vingsand sier at personen som meldte fra, prøvde å kontakte ulike instanser i fjor også. Siden den gang hadde det blitt betydelig flere katter.

- Det er viktig at folk vet at katter formerer seg veldig fort. Ifølge Mattilsynet kan ett kattepar bli til 60 katter på bare to år. Derfor er det så viktig at folk kastrerer kattene sine.

Kan måtte betale for vaksinering

- Vi tror ikke det er så mange som vet det, men hvis du mater hjemløse katter, så kan du holdes ansvarlig for dem, forteller Vingsand.

Det bekrefter Mattilsynet:

- Hvis det går en katt på din eiendom og du setter ut mat til den fordi du synes synd på den, så har du egentlig pådratt deg et ansvar for katten selv om du ikke er eier, forteller veterinær Gunnar Hynne i Mattilsynet.

Han forteller at dette kan føre til en opphoping av eierløse katter, hvilket kan føre med seg flere problemer.

- En ansamling av ukontrollert kattehold kan føre til et problem for folkehelse, dyrehelse, dyrevelferd og miljøet.

Hynne sier at det ofte kan være vanskelig å fastslå hvor ansvaret ligger, men at det kan få konsekvenser dersom man kan fastslå det:

- Folk blir ofte overrasket, men dersom de har matet husløse katter kan de bli holdt ansvarlig som dyreeier. Da må de eventuelt ta kostnader ved behandling eller avliving av dyrene.

- Har fordelt kattene oss imellom

Vingsand forteller at kattene hadde innvollsorm og flått, og sår som indikerer at de har sloss. De 21 kattene ble fordelt mellom Dyrebeskyttelsen i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, og tatt med til veterinær for behandling. Adresseavisen har tidligere skrevet om at Dyrebeskyttelsen har sprengt kapasitet i sommermånedene.

- Vi har ikke flere fosterfamilier til kattene, så vi har fordelt kattene oss i mellom. Jeg har for eksempel to rom med katter hjemme hos meg, og det samme gjelder flere av de andre styremedlemmene, sier Vingsand.

Det er likevel ikke mulig å vente med å aksjonere når de får melding om hjemløse kattunger, forklarer Vingsand.

- Det er viktig at kattungene tas inn så fort som mulig og blir trygge på mennesker, så de ikke blir villkatter.

Vingsand håper folk melder seg til Dyrebeskyttelsen dersom de har mulighet til å adoptere eller være fosterhjem for kattene.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter

Leder i Dyrebeskyttelsen i Sør-Trøndelag, Torunn Vingsand, håper folk har forståelse for at det ikke er lurt å mate hjemløse katter, selv om man bare vil være grei med dyrene. Foto: Privat