Saken mot den terrortiltalte nordtrønderen startet onsdag.

34-åringen fra Verdal står tiltalt for å ha inngått terrorforbund, samt deltatt i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

Han nekter straffskyld på begge punkter.

Les her forsvarers begrunnelse i retten for å utsette saken

Burde visst hva han dro til

Aktor Kim Sundet redegjør i sitt innledningsforedrag for historikken til etableringen av Den islamske stat, samt gjennomgikk et utvalg av de krigsforbrytelsene, massehenrettelser og folkemord som var kjent før tiltalte dro til Syria.

Han viste blant annet massakrene av jesidier, som fant sted høsten 2014.

Flere nyhetsklipp ble vist i retten for å dokumentere hva som var en del av nyhetsbildet i Norge høsten 2014.

Avslo bekymringssamtale

Tiltalte dro til Syria i månedsskiftet november/desember 2014.

Han var en av tre etnisk norske konvertitter som på kort tid reiser til Syria fra Nord-Trøndelag.

- Tiltalte ble høsten 2014 innkalt til en bekymringssamtale, men han avslo. I desember 2014 ringte tiltaltes mor til den lokale lensmannen. Hun var bekymret for at sønnen var på vei til Syria, sier aktor Kim Sundet.

Han viser videre til at økonomiske transaksjoner viser at den terrrortiltalte verdalingen dro fra Værnes til Antalya i Tyrkia 29. november 2014.

I de neste dagene tar han seg østover, via Alanya til Gaziantep, nær den syriske grensen.

Han får videre hjelp av et IS-fasiliteringsnettverk for å komme seg videre inn i Syria, hvor han skal ha tilsluttet seg IS, og blant annet fått våpentrening og innføring i Sharia-lovgivning.

Aktor viser videre til meldinger fra Facebook og chattemeldinger til familie og venner, som kommer til å være viktige i den videre bevisførselen.

- Vi kommer til å føre bevis for at tiltalte skal ha tilhørt to ulike grupperinger innen IS.

Påtalemyndigheten mener han skal ha satt seg under kommando av IS, tjenestegjort og deltatt i terrororganisasjonen.

Troende muslim

- At tiltalte har vært i Syria i IS-kontrollert område er det ingen som bestrider. Han er troende muslim, og har islam som en sentral referanseramme. Jeg ber retten om å legge alle fordommer til side, sier forsvarer Siri Langseth.

Hun viser videre til at det i chatteloggene som vil være sentrale bevis i saken, er skrevet på trøndersk, og at det kan medføre en del misforståelser.

Tiltalte avgir nå en fri forklaring, hvor han forteller at han har hatt en fragmentert oppvekst, preget av skilsmissen mellom foreldrene.

Han forklarer at han ble mobbet da han startet på barneskolen av læreren og de andre og barna. Dette fortsatte på ungdomskolen.

I konfirmasjonsalder ble det en del hjemmebrent og hærverk og etter hvert ble det en del hasj-røyking.

Forsvarerne i terrorrettssaken i Oslo tingrett, Siri Langseth og Elisabeth Myhre. Foto: Kristin Svorte