I 15–20 minutter skal den eritreiske mannen ha holdt halsgrep på sin 20 år gamle kone, Mayson Ali Bakhit Osman, 1. mars i fjor.

Kvinnen ble i begravelsen beskrevet som en «ung og smilende person».

Det skjedde bare åtte dager etter at de to ble gjenforent i Norge.

Bakgrunnen for den opphetede krangelen skal ha vært at kvinnen ville reise og besøke sin søster i Telemark.

- Viste manglende respekt

28-åringen har i retten forklart at kvinnen viste ham manglende respekt ved at hun insisterte på å dra, mot hans ønske. Han mente det ikke var mulig å dra fordi kona først måtte ordne nødvendige papirer.

Mannen var derfor svært sint da han grep tak i kvinnen. Hun forsøkte å gjøre motstand, men sank sammen på gulvet og ble holdt nede helt til hun sluttet å puste. Først da slapp mannen taket.

28-åringen ringte selv alarmsentralen for å varsle om at kona ikke pustet. Politi og helsepersonell kom raskt til stedet og det ble startet livreddende førstehjelp. Kvinnen ble erklært død 3. mars.

Burde vite at hun kunne dø

Mannen har hele tiden hevdet han ikke visste at kvinnen kunne dø som følge av halsgrepet.

Lagmannsretten finner det imidlertid bevist at 28-åringen forsto at halsgrepet «sikkert eller mest sannsynlig medførte at hun ville dø». Frostating lagmannsrett stadfester derfor dommen fra Inntrøndelag tingrett, som ble avsatt 27. juni i år.

I dette huset i Levanger ble den tjue år gamle kvinnen kvalt av sin ektemann. Foto: Leif Arne Holme

Bidro til å oppklare saken

Lagmannsretten behandlet saken tirsdag og onsdag denne uken. Lagmannsretten finner i likhet med tingretten drapsmåten straffeskjerpende, fordi halsgrepet «må ha fremkalt en alvorlig redsel hos avdøde». Lagmannsretten viser til at det er formildende at han har bidratt til å oppklare saken, ved sin forklaring, selv om han ikke innrømmet skyld. Dette har også lettet belastningen for de etterlatte.

Fengselsstraffen er i tråd med aktors påstand. Mannen må også betale 200000 kroner i erstatning til kvinnens etterlatte.

271 dager kommer til fratrekk, fordi mannen har sittet så lenge i varetekt etter drapet.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.