I formiddag klappet den 205 meter lange giganten til kai i Namdalseid. Fraktebåten«USNS Pfc Dewayne T. Williams» tilhører det amerikanske forsvarets Military Sealift Command.

Inngikk ny avtale i 2005

Nå frakter den krigsmateriell og forsyninger tilhørende det amerikanske marinekorpset, som skal lagres i midtnorske fjellager. Dette er en del av det såkalte «Marine Corps Prepositioning Program Norway (MCPP-N)».

Dette programmet er en videreføring av den amerikanske forhåndslagringen på norsk jord som startet tidlig på 80-tallet. Materiellet skulle den gangen brukes til å utstyre en luftbåren marinekorpsbrigade som skulle bidra til å forsvare Norge dersom landet ble angrepet. Etter at det i 2005 ble inngått en ny avtale mellom Norge og USA kan materiellet også benyttes andre steder.

Adresseavisen og Adressa.no har i en serie artikler den siste uken fortalt om hvordan det norsk-amerikanske programmet med fremskutt lagring av militærmateriell endres til blant annet å inneholde amerikanske stridsvogner av typen M1A1 Abrams og pansrede landgangsfartøy, såkalte AAVs - Amphibious Assault Vehicles - som også kan brukes beltegående på landjorda.

Skal skipe materiell til USA

Tidligere har lagrene i stor grad bestått av humvees (HMMWV) og andre lette personellkjøretøy. En stor del av dette materiellet er nå tatt ut av de seks store fjellagrene og fraktet til kaiområdet ved Hammernesodden i Namdalseid for å skipes ut til USA.

Adressa.no har tidligere fått oppgitt fra marinekorpsets presseavdeling at en stor del av kjøretøyene som byttes ut erstattes for en med tyngre pansret materiell.

Båten som klappet til kai i Namdalseid har tidligere vært benyttet i forbindelse med fremskutt lagring av det amerikanske marinekorpsets krigsmateriell i Middelhavet. Dette programmet er nå avsluttet.

Båten som klappet til kai i Namdalseid har tidligere vært benyttet i forbindelse med fremskutt lagring av det amerikanske marinekorpsets krigsmateriell i Middelhavet. Foto: forsvaret
Båten frakter krigsmateriell og forsyninger tilhørende det amerikanske marinekorpset. Foto: forsvaret