Passasjerene fikk forlate flyet først etter rundt to timer og tjue minutter. Foto: ERLING SKJERVOLD

Flyet landet på Værnes klokken 16.15. Først over to og en halv time senere fikk de rundt 100 passasjerene slippe ut i frisk luft.

- Vi fikk opplyst her at dette handler om at det skal være passasjerer om bord som skal ha kommet fra Afrika og at vi derfor ikke får forlate flyet, sier passasjer Torild Grøtte til adressa.no.

Før situasjonen ble avklart, fikk passasjerene informasjon av lege som kom om bord i flyet.

- En passasjer hostet og harket, men det skal ha vært helt udramatisk, sier Grøtte, som ikke opplevde situasjonen som skremmende.

Rastløse passasjerer

Da de reisende omsider fikk orientering av en lege, var flere i ferd med å bli rastløse, ifølge Torild Grøtte. Hun forteller at passasjerene fikk forskjellig og uklar informasjon fra flyets besetning mens minuttene og timene gikk.

- Først fikk vi beskjed om at en passasjer var syk og at vi måtte vente på en ambulanse. Så gikk det en time. Da kom det ny informasjon om at en av passasjerene hadde vært i Afrika, sier hun.

I løpet av de to timene som passasjerene ble holdt igjen, ble flere ambulanser kjørt ut på flyplassen.

- Personen som man fryktet var bærer av ebolaviruset på et fly fra Amsterdam til Værnes, hadde en uskyldig luftveisinfeksjon, opplyser kommunelege Leif Vonen til NRK.

Sjekket av helsemyndigheter

Fungerende lufthavnsjef, Per Jarle Ingstad ved Trondheim lufthavn Værnes bekrefter den uvanlige situasjonen overfor adressa.no.

- Bakgrunnen for at vi holdt igjen passasjerene var varselet vi fikk og våre prosedyrekrav av hensyn til smittefare. Helsepersonell har vært inne i flyet og sjekket, og vi har hatt kontakt med Amsterdam. Situasjonen er slik at helsemyndighetene mener at passasjerene kan forlate flyet.

Ifølge Ingstad får passasjerene nå tilbud om oppfølging.

- Helsepersonell har informert passasjerene, og vi har lagt til rette for at vi kan foreta en debrief av de som ønsker det.