Brødrene fikk hver sin Bjørnis da Isach ble påkjørt i juni. Her får de møte den store versjonen av brannbamsen. Foto: trøndelag brann- og redningstjeneste

5. juni var pappa Gunnar Ørholm og sønnene Isach Nathaniel (4) og Jacob Alexander på vei hjem etter å ha vært på stranda i Stjørdal. Alle syklet på hver sin sykkel. På Sutterø ble lillebror Isach Nathaniel oppmerksom på en lakkert lastebil.

- Guttene er jo litt over gjennomsnittet interessert i store kjøretøy, og spesielt lastebiler. Fokuset var litt borte hos minstemann, og plutselig veltet han. En annen lastebil kom kjørende, og foten til Isach havnet under hjulet. Han veltet heldigvis rett vei, forteller pappa Gunnar Ørholm.

- Beinet sto rett ut

Det venstre forhjulet rullet over foten til Isach, og det ble raskt klart at det var bruddskade. Brannvesen og ambulanse var raskt på stedet, og Ørholm forteller at han selv ble litt satt ut av det hele.

- Det var et åpent brudd, og ene beinet som går ut til lilletåa sto rett ut av såret. Det så forholdsvis stygt ut, forteller Ørholm.

Fireåringen var bevisst hele tiden, men hadde store smerter. Storebror Jacob ble vitne til det hele, og synes også det var skummelt med skadene til lillebror. Det var da brannmannskapene tok frem to Bjørnis-bamser fra utrykningskjøretøyet.

- Det var veldig ålreit for begge to at de fikk hver sin bamse. Jeg tror faktisk det hjalp mest for seksåringen. Da fikk han noe annet å se på enn det åpne såret til broren, forteller Ørholm.

Åtte brudd i beinet

Etter ulykken ble fireåringen og foreldrene sendt til sykehus, hvor det ble konstatert en knusningsskade. Han hadde åtte brudd i beinet, og måtte gå med gips store deler av sommeren.

Bjørnis var også med til sykehuset, mens storebror Jacob ble tatt med til brannstasjonen for en omvisning der. Nå har begge Bjørnis-bamsene fått oppleve litt av hvert, og forrige lørdag var det trafikksikkerhetsdag på Toyota Hell bil på Leangen. Da spurte Isach og Jacob om de ikke kunne dra og møte den store Bjørnis.

- De synes det var spennende å møte den store versjonen av Bjørnis, selv om de ble overrasket over hvor stor han faktisk var. Etter å ha tatt en «high five» var isen brutt, forteller pappa Ørholm.

- Gull verdt å dele ut kosebamse

Brannsjef Bjørn Rønning i Stjørdal kommune tok med seg Bjørnis-konseptet fra Trondheim da han begynte i jobben som brannsjef tidligere i år.

- Vi opplever stadig vekk at det er viktig å skifte fokus over på noe annet når unger er utsatt for noe traumatisk. Da er det gull verdt å bruke Bjørnis, sier han.

Rønning var selv til stede da brannvesenet rykket ut på lastebilulykken på Sutterø. Han la raskt merke til at det var behov for Bjørnis.

- Vi ønsket å få tankene bort fra det som hadde skjedd. Storebroren sto der nærmest i sjokk, og det er lik så viktig at vi også tenker på dem som er rundt i en slik situasjon. Jeg tror det er godt for ungene at de assosierer det hele med noe positivt også, sier han.

- Lindrende effekt

Pappa Ørholm er skjønt enig i at Bjørnis gjorde susen på den spesielle dagen. Han forteller at Isach fremdeles snakker om hendelsen, men at det ofte dreier seg om brannvesenet og Bjørnis.

- Det er garantert at Bjørnis hadde en fin virkning. Et kosedyr bidro til å skape trygghet i en situasjon som føltes skummel og utrivelig. Bamsen hadde en lindrende effekt, forklarer han.

Familien har også hatt kontakt med sjåføren av den aktuelle lastebilen, og de har stående invitasjon om å bli med en tur i den.

- Isach har ikke blitt redd for store kjøretøy, og gir sykkelen skylda for hendelsen.

Vil du lese mer om brannbamsen Bjørnis? Han har egen konto på Instagram, Facebook og egen nettside.

Fire år gamle Isach Nathaniel fikk beinet under hjulet på denne lastebilen 5. juni i år. Foto: Frank Cadamarteri
Fire år gamle Isach får en skikkelig bamseomfavnelse av Bjørnis.