Om to uker setter fiskeforvalter Anton Rikstad i gang det siste søket etter gjedde i Lømsen i Steinkjer.

- Vi regner med å få en avklaring rundt 1. september, sier fiskeforvalteren hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

I slutten av juni fikk en fisker gjedde på kroken i den lille innsjøen Lømsen i Følling i Steinkjer. Arten har aldri tidligere blitt påvist i vannet, heller ikke i Snåsavatnet som Lømsen drenerer til.

Snart 10 centimeter lange

Lokale fiskere satte i gang en storstilt fiskeaksjon etter flere gjedder. En spesialbåt fra NINA ble også brukt for å bedøve fisken med strøm. Men ingen flere gjedde ble tatt.

For to uker siden gjentok fiskeforvalteren og lokale fiskere strømmingen fra land og fra båt. Målet var gjeddeyngel. Gjedda hadde allerede gytt da den ble tatt tidlig i sommer. Rikstad fryktet det verste: at fremmedfisken hadde gytt etter å ha kommet til Lømsen.

Fiskeforvalteren anslår at gjeddeynglene var cirka 3-4 centimeter da de strømmet i starten av august. I månedsskiftet august/september mener han de har vokst seg rundt 10 centimeter lange.

- Da blir det lettere å fange dem, både med garn og el-fiske (fiske med strøm), sier fiskeforvalteren.

Gjedderuse og prøvefiske

Fiskeentusiaster følger fortsatt med en stor fiskeruse i Langhammeraunelva. Den fire kilometer lange stilleflytende elva binder Lømsen sammen med Snåsavatnet.

- Vi har ikke sett gjedde her, kun bekkørret. Men mye alger, siv og stokker kommer flytende inn i rusa, så det krever en del å holde den i gang, forteller en av initiativtakerne, Aleksander Holmstad, til adressa.no.

Han forteller at det heller ikke ved elvas utløp i Snåsavatnet er tatt gjedde under prøvefiske med garn.

I sommer ble det også fanget en abbor i Lømsen, samtidig som gjedda ble tatt. Abboren er også en fremmed art, men verken fiskeforvalteren eller de lokale fiskerne har kommet noe nærmere svar på hvordan denne fiskearten dukket opp.

P.S: Hvis det blir påvist gjeddeyngel i Lømsen om to uker, mener Rikstad det trolig blir sendt en søknad om å rotenonbehandle Lømsen.

Fiskeforvalter Anton Rikstad er bekymret for at de ikke finne de to siste gjeddene som skal være utsatt i Lømsen, nord for Steinkjer. (Bildet er tatt tidligere i sommer.) Foto: Leif Arne Holme
Fiskerne håpet i sommer å få slått rovfisken i svime ved hjelp av elektrosjokk. Foto: Privat
Aleksander Holmstad er en av initiativtakerne til det storstilte fiske etter den uønskede gjedda som er oppdaget i Lømsen. Foto: Joakim Fjerdingøy
I starten av juli satte de lokale fiskerne opp en gjedderuse for å fange gjedda hvis den skulle prøve å ta seg til Snåsavatnet. Foto: JOAKIM FJERDINGØY