- Ut fra bestandssituasjonen er det ikke grunnlag for større kvoter, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Rovviltnemnda i Oppland blant de rovviltregioner som har anledning til å fastsette kvoten selv og gir tillatelse til felling av to bjørner. Miljødirektoratet har fastsatt kvoter på til sammen syv bjørner i fire andre regioner.

Ellen Hambro påpeker i en uttalelse på direktoratets hjemmeside at det er registrert en betydelig nedgang i bjørneskader. Så langt i 2014 er det en kjent avgang på ni bjørner, alle hanner som ble felt i prioriterte beiteområder.

- Man er omtrent på Stortingets fastsatte måltall for fordeling mellom binner og hannbjørner. Vi ikke grunnlag for å iverksette lisensfelling for mer enn syv bjørner i 2014 i regionene 5, 6, 7 og 8. En kvote på syv bjørner anses ikke å skade bestandens overlevelse, sier Ellen Hambro.

Preventivt tiltak

Lisensfelling er en skademotivert felling og iverksettes for å forhindre framtidige skader på husdyr og tamrein. Lisensfelling kan kun iverksettes om det ikke truer bestandens overlevelse. Derfor åpner Miljødirektoratet bare for en begrenset felling i de områdene hvor det ikke er mål om å ha binner med ungekull. Felling vil derfor i hovedsak omfatte hanner som er i prioriterte beiteområder. På den måten sikrer man fortsatt vekst i bestanden mot bestandsmålet Stortinget har satt samt at man reduserer forekomst av hannbjørn i prioriterte beiteområder.

Bestandsmålet ikke nådd

Bestandsmålet for brunbjørn er 13 årlige ynglinger i Norge. Det Skandinaviske Bjørneprosjektet har beregnet at det i 2013 ble født syv ungekull av bjørn i Norge. Bestandsmålene er derfor ikke nådd. Bestandssituasjonen er dessuten sterkt påvirket av utviklingen i Sverige, som de siste seks årene har hatt en bestandsnedgang på 3,3 prosent.

Siden bestandsmålet for bjørn ikke er nådd er det Miljødirektoratet som avgjør om det skal iverksettes lisensfelling i de regionene hvor det er mål om å ha reproduserende bjørner. Rovviltregionene 1, 2, 3 og 4 har ikke fastsatt nasjonale mål, og kan selv avgjøre om det skal tillates lisensfelling i regionene. Region 4, Oppland, er den eneste av disse hvor den regionale rovviltnemnda har åpnet for lisensfelling i høst.