- Jeg synes selvsagt dette er veldig artig, sier Ole Martin Dahle, bedre kjent som ørnemannen fra Flatanger.

For to uker siden fikk han en forespørsel fra Brasils største tv-kanal Globo Tv Channel. Kanalen spurte om de kunne besøke ham og lage tv om «The eagle man».

Oppdaget i et italiensk magasin

Dahle som lever av naturturisme, er ikke ukjent for å få ulike europeiske tv-stasjoner og magasiner på besøk, men at en tv-kanal fra den andre siden av Atlanteren med 50 millioner seere vil dokumentere livet hans, synes ørnemannen er ekstra stas.

Den brasilianske tv-kanalen oppdaget Dahle i et italiensk magasin, og fikk selv lyst til se hvordan nordmannen lokket til seg de store havørnene på trøndelagskysten.

- Jeg har jo selv promotert meg som «The eagle man», og synes jo at ørnemannen er i Flatanger, sier Dahle, og legger til:

- Jeg kunne sikkert kalt meg måsemannen også, men det har liksom ikke helt den samme svungen over seg.

Kjører rundt i bil

Tidligere har en populær tv-serie fra Irland besøkt ørnemannen, og da merket han en økt pågang fra turister med en gang. Han både håper og tror at publisiteten fra den brasilianske tv-stasjonen vil være innbringende for flere enn ham selv.

- Jeg ønsker å promotere hele regionen. Jeg har en sterk kjærlighet til naturen i nærområdet. Det handler ikke om penger, men om passion!

Produksjonsteamet med naturfotograf Christian Dimitrius i spissen, skal være i Norge i en uke i begynnelsen av september. Da skal Dahle selvsagt ta dem med ut på havet for å se på ørnene, men også kjøre rundt i bil sammen med produksjonsteamet andre steder i Trøndelag, kanskje til Inderøy og Stiklestad, blant annet.

Søndagseventyr

- Jeg har sett på bilder, og naturen ser helt nydelig ut i Norge, sier produsent Cristian Dimitrius til adressa.no.

Han har ansvaret for segmentet kalt «Domingão aventura» som betyr søndagseventyr på norsk, og som ørnemannen da er hovedkarakteren for i en episode. Naturprogrammet er en del av et populært ettermiddagsshow på tv-kanalen.

På spørsmål om hvorfor akkurat ørnemannen ble valgt, svarer Dimtrius:

- Jeg reiser rundt om i verden og møter folk som har et spesielt forhold til omgivelsene. Ørnemannen er virkelig en mann som er i kontakt med naturen rundt seg.

Kjærlighet til naturen

Og Ole Martin Dahle ser med bekymring på det økende presset trøndelagskysten møter fra industrien.

- Det er viktig at vi viser hvor viktig trøndelagsnaturen er, for å bevare den. Verden mister stadig mer av den ekte naturen, sier ørnemannen, og legger til:

- Folk blir så glade når de ser den røde solen går ned i havet. Det er herlig!

Måsene i Flatanger sitter gjerne på hodet til den naturglade Ole Martin Dahle. Foto: Privat