Lørdag tråkker 17 000 syklister til på det 22. Birkebeinerrittet fra Rena til Lillehammer. Blant disse er det 1500 trøndere.

I fjor krasjet verdalingen Lars Håkon Bjugan stygt 15 kilometer ut i rittet.

- Jeg har vel til sammen ni brudd etter velten i fjor. Jeg fikk noen ribbeinsbrudd, fem brudd i ryggen, punktert lunge og blødninger i indre organer, forteller verdalingen.

Uoppmerksom ett sekund

Krasjen skjedde ved Djuposet, 15 kilometer etter start og 77 kilometer før mål. Selv forklarer han krasjen med ett sekunds uoppmerksomhet da han syklet i grøfta, fikk et kast og landet med ryggen over en stor stein.

Lars Håkon ble hentet fra grøfta med firhjuling. Så ble han lagt over i en ambulanse, før han ble fløyet over fjellet til Lillehammer sykehus i luftambulansen. Der lå han i seks dager før han ble flyttet til Sykehuset Levanger, hvor han lå én uke.

- Etter dette var jeg fullstendig i ro i en måned eller to. Så startet jeg gradvis opptrening. Jeg fikk gått litt på ski i vinter, forteller Bjugan.

Kompiskonkurranse

Da kompisgjengen i april satte seg på flyet for den årlige sykkelferien til Mallorca ble Lars Håkon med. For første gang siden ulykken satte han seg på et sykkelsete igjen. Det gikk greit.

Nå er han klar igjen for Birkebeinerrittet. Etter å ha fått syklet blant andre Olsokrittet og Nerskogrittet i sommer.

- Målet er i utgangspunktet å holde seg i god form. Så er det den sosiale biten med å treffe kompiser og konkurrere med dem. Jeg prøver å delta i lokale ritt, så Birken blir litt mer eksotisk sånn sett.

- Ikke engstelig

- Hva tenker du om å stille til start etter å ha pådratt deg så alvorlige skader?

- Jeg gleder meg. Jeg føler ikke det er noe annerledes enn tidligere. Jeg vet grunnen til at jeg veltet, en åpenbar konsentrasjonssvikt. Ingen andre var skyld i det.

- Er du upåvirket?

- Ja, jeg tror egentlig det.

Lars Håkon Bjugan har kone og tre barn på 3, 8 og 11 år.

- De var engstelige for hvordan det gikk. Det verste for dem var å ikke være til stede etter ulykken, mens jeg var på Lillehammer. Jeg har ikke hørt om noen bekymringer nå. Ikke som jeg vet, humrer Bjugan.

Venter nye smeller

Han roser Birkenledelsen for omtanken etter ulykken.

- Folk i administrasjonen har sendt melding og spurt meg hvordan det har gått, sendt blomster og fulgt opp veldig godt. Det har vært veldig bra.

- Det var hyggelig å høre, sier daglig leder Jo Gunnar Ellevold i Birken AS.

Informasjonsansvarlig i Birken, Ingunn Rønningen Kleven, har ingen konkrete tall på antallet skader under fjorårets ritt.

- Vi hadde et par alvorlige, og noen moderate skader som det bruker å være, sier Kleven.

Ellevold vet det vil skje uhell også til helgen, når til sammen opp mot 23 000 syklister skal sykle Birkebeinerrittet, Ultrabirken, Fredagsbirken, og Ungdomsbirken, selv om de har lagt ned mye arbeid i sikkerheten.

- Vi som arrangør gjør vårt for å forhindre at ulykker skjer. Vi jobber blant annet med holdninger og syklistenes fokus på sikkerhet. Ved Djuposet har vi hugd, bygd ny bru og utbedret traseen for å bedre sikkerheten, sier Ellevold.

Godvær - flere skader?

Arrangøren 30 sanitetsposter med Røde Kors og Norsk Folkehjelp utplassert lags løypa.

- Så har vi et helikopter fra Norsk Luftambulanse med anestesilege og en kirurgisk enhet som kan stabilisere det aller meste av skader som skal evakueres videre, forteller lederen.

Ifølge Ingunn Rønningen Kleven er det færre skader når været er dårlig.

- Da blir farten lavere, forklarer hun.

- Men i år er det meldt godvær?

- Ja, vi  er aller mest glade for sol og fint vær og håper syklistene tar vare på hverandre.

Her er Lars Håkon Bjugan for første gang tilbake på sykkeltur etter ulykken. Her er han sammen med kompiser på Mallorca i april. Foto: Privat
Lars Håkon Bjugan har rukket å sykle flere ritt i sommer. Her ligger han først i gruppa under Nerskogsrittet. Foto: Privat