Det er Trønder-Avisa som i dag skriver at Helsetilsynet ikke aksepterer politiets henleggelse:

Det var i fjor vår at Fylkesmannen i Nord-Trøndelag gikk til det uvanlige skritt å anmelde Midtre Namdal samkommune til politiet. Bakgrunnen var en omfattende tilsynssak som dokumenterte at over 100 barn ikke hadde fått den oppfølgingen av barnevernstjenesten som de skulle.

Etterforsket ett år

Politiet i Nord-Trøndelag brukte et drøyt år på å etterforske saken.

Statsadvokatens innstilling var å henlegge saken, selv om barnevernstjenesten hadde brutt straffeloven.

Fristen for å anke avgjørelsen gikk ut i dag. Statens helsetilsyn har de senere årene hatt det overordnede ansvaret for tilsyn med barnevernet. De har nå valgt å påklage henleggelsen.

I en pressemelding skriver Helsetilsynet at «det er av avgjørende betydning for utsatte barn og unge at bekymringsmeldinger følges opp av den kommunale barneverntjenesten. Det er viktig at meldingene håndteres snarest mulig og at forholdene undersøkes med tilstrekkelig grundighet. Barneverntjenesten er tillagt et særskilt ansvar for å beskytte barn mot alle former for omsorgssvikt og overgrep, jf. barnekonvensjonens artikkel 3 og 19. I denne saken er det påvist grov svikt over lang tid i kommunens evne til å ivareta dette ansvaret».

Viktig signal

Helsetilsynet mener at blant annet allmennpreventive hensyn tilsier at foretaksstraff bør ilegges, og skriver:

«....samtidig er det etter Statens helsetilsyns vurdering viktig å sende et signal til kommunene om at svært alvorlig og vedvarende svikt i tjenesten, vil kunne medføre straffansvar. Etter vår oppfatning vil foretaksstraff kunne bidra til å tydeliggjøre det oppfølgingsansvaret som kommunene har for utsatte barn og unge og bidra til å forhindre at andre kommuner begår lignende lovbrudd i fremtiden».