Brannen ved Båt og motorservice ved Dalasjøen i Vikna ble meldt til 110-sentralen i Nord-Trøndelag klokken 20.51 mandag kveld. Ingen personer kom til skade.

- Brannen er fullstendig slukket nå. Det er fortsatt to brannmenn igjen på stedet. Redningsskøyta har dratt fra stedet, sier brannmester Roger Bratland.

- Katastrofe

Han var selv til stede under store deler av brannen som varte hele natt til tirsdag. Da adressa.no snakket med ham i 10-tida var han på vei utover igjen.

- Hele hallen er brent ned, men det er deler av anlegget som har fått mindre skader, og som kanskje kan reddes, sier han.

Det var ti ansatte på Båt og motorservice som jobbet med båten som gikk med i brannen. Alle disse kan bli permittert.

- Det er en liten katastrofe for dem som er rammet. Jeg kan ikke huske at vi har hatt en så stor brann siden trekirken i Rørvik brant for noen år siden, sier Bratland.

- Utfordrende brann

Fordi det oppbevares eksplosive gasser i den brennende bygningen, ble det tidlig satt opp en sikkerhetssone på 300 meter rundt bygget.

- Det var veldig utfordrende å ikke vite hvor flaskene befant seg og hvor stor faren var for at de kunne eksplodere. Man turte nesten ikke å være der, og måtte bruke brannbilen som dekning, sier Bratland.

Gassflaskene i bygget inneholder oksygen, acetylen og propan, og brukes til sveisearbeid.

- Vi så at noen av flaskene brant opp, og det sto også noen flasker på utsiden som skulle være tomme, men de kan jo fortsatt være farlig. Det ble en tungvint slukkeprosess, mener Bratland.

1,3 millioner liter vann

Brannvesenet ble også tvunget til å ta noen pauser i slukkingen for å bruke varmesøkende kamera og for å vente på at deler av taket raste ned fra bygningen.

Til sammen 12 brannmenn, hvorav elleve fra Vikna og en tankbil med brannmann fra Nærøy deltok i slukkingsarbeidet. I tillegg var også redningsskøyta «Harald V» på stedet for å bidra i slukkingsarbeidet.

Redningsskøyta «Harald V» spylte sjøvann med vannkanon i 8,5 time, noe som tilsvarer over 1,3 millioner liter vann.

- Det gikk veldig greit å spyle vann på bygget. Vi fikk til å sprute over alle stedene hvor det brant, sier kaptein Tor Helge Waagø ved «Harald V».

Valgte å ikke skyte flasker

I halv sju-tida dro redningsskøyta tilbake til Rørvik, hvor den vanligvis ligger til kai.

Lensmann Erik Stovner i Vikna forteller tirsdag formiddag at politiet har valgt å ikke skyte gassflaskene.

- Vi venter til de er nedkjølt og så kan vi flytte dem, sier han.

Politiet vil ha bemanning på stedet og vil passe på at ingen kommer inn på området. Det er også satt opp sperringer rundt eiendommen.

- Vi har begynt med avhør av både ansatte og private personer som observerte røyk på et tidlig stadium, sier han.

Krimteknikere blir sendt

Foreløpig er det ikke aktuelt å gå inn på branntomta. Krimteknikere vil bli sendt inn for å undersøke brannstedet, men det vil ikke skje før tidligst onsdag morgen. Man må også forsikre seg om at gassflaskene ikke utgjør noen eksplosjonsfare.

- Vi må også vurdere om det er trygt å gå inn i bygningen på grunn av faren for at noe raser sammen. Det er for tidlig å si noe om hvor brannen startet, og vi vet heller ingenting om årsaken, sier Stovner.

Det skal ikke ha vært noen på stedet da det begynte å brenne.

Det ble brukt over 1,3 millioner liter vann fra redningsskøyta for å slukke brannen. Foto: redningsskøyta harald V
Slik ser det ut på branntomta tirsdag morgen. Foto: redningsskøyta harald V
Fordi det oppbevares eksplosive gasser i den brennende bygningen, ble det tidlig satt opp en sikkerhetssone på 300 meter rundt bygget. Foto: redningsskøyta harald V
Til sammen 12 brannmenn, hvorav elleve fra Vikna og en tankbil med brannmann fra Nærøy deltok i slukkingsarbeidet. Foto: redningsskøyta harald V