Tirsdag gjorde fiskeforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag det siste søket etter gjedde i Lømsen.

- Vi ville søkt om rotenonbehandling om vi hadde funnet gjedde nå, men vi fant ikke mer gjedde eller abbor, sier fiskeforvalter Anton Rikstad hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Mysteriumet

I juni fikk en fisker gjedde på kroken i innsjøen Lømsen i Følling i Steinkjer. Det ble også tatt en abbor. Ingen av artene har aldri tidligere blitt påvist i vannet, heller ikke i Snåsavatnet som Lømsen drenerer til.

- Én gjedde og én abbor. Hvor kommer de fra? Vi betrakter dette som et mysterium, sier Rikstad.

- Ikke trygg

- Føler du deg trygg på at det ikke er mer gjedde i Lømsen?

- Nei. Den femkilos-gjedda vi tok i sommer hadde gytt. En slik gjedde bærer kanskje 100 000 rogn, sier Rikstad.

Han mener eventuell gjeddeyngel nå skulle vært mulig å se på grunn av størrelsen.

- Men vannet er stort, så det er ikke bare å finne dem.

- Hva skjer nå?

- Jeg tror vi avslutter for i høst. Så får vi se neste år. Utløpet fra Lømsen er stengt nå. Det går greit så lenge vannstanden er normal, men i en flomsituasjon kan det bli et problem å holde dette stengt.

Politisak

Utsettingen av gjedde i Lømsen ble i sommer politianmeldt, så langt uten resultat.

- Saken står i stampe. Det er gjennomført et avhørt uten at det førte til noen ting. Så lenge ingen har sett noe, er det vanskelig å finne ut hvem som har gjort det. Politiet er avhengig av tips for å løse saken, sier politiførstebetjent Fridtjof Rannem ved Steinkjer politistasjon.

- Noen vet

Han er glad for at det ikke er funnet mer gjedde og abbor. Han betegner situasjonen som en tragedie om disse artene hadde kommet til Snåsavatnet.

- Er vi heldige var det kun en hun-gjedde som var satt ut, da blir det ingenting av gytingen, sier Rikstad om presiserer at han er fortvilet over én ting:

- Noen vet hvor mye som er satt ut i Lømsen. Det irriterer meg at de ikke forteller det, i det minste anonymt, slik at vi kanskje ikke trenger lete mer. Jeg hadde satt pris på om de kunne gitt oss informasjon.

Fortsetter å fiske

Fisket i Lømsen vil fortsette, skriver den lokale initiativtakeren til gjeddeaksjonen, Aleksander Holmstad, i en rapport han har utarbeidet.

I tillegg til sperringen ved utløpet av Lømsen blir en ruse stående der Langhammeraunelva renner ut i Snåsavatnet. Prøvefisket i den sørvestlige delen av Snåsavatnet vil også fortsette.

Dette er gjedda og abboren som tidlig i sommer ble tatt på garn i Lømsen i Steinkjer.
Fiskeforvalter Anton Rikstad er bekymret for at de ikke finne de to siste gjeddene som skal være utsatt i Lømsen, nord for Steinkjer. (Bildet er tatt tidligere i sommer.) Foto: Leif Arne Holme
Fiskerne håpet i sommer å få slått rovfisken i svime ved hjelp av elektrosjokk. Foto: Privat
Aleksander Holmstad er en av initiativtakerne til det storstilte fiske etter den uønskede gjedda som er oppdaget i Lømsen. Foto: Joakim Fjerdingøy
I starten av juli satte de lokale fiskerne opp en gjedderuse for å fange gjedda hvis den skulle prøve å ta seg til Snåsavatnet. Foto: JOAKIM FJERDINGØY