Gårdbrukerne Bjørn Strid og Tore Øien utfordrer nå Meraker Brugs eiendomsrett til store deler av grunnen i kommunen. Dokumentet det er snakk om er en kopi av en matrikuleringsprotokoll fra 1866.

- Det er et av flere vi har funnet som beviser at vi har rett, sier Tore Øien, en av de to som har fremmet kravet mot Meraker Brug AS.

Meraker Brugs advokat tilbakeviser kravene fra gårdbrukerne.

Både han og Bjørn Strid, den andre som fremmet kravet, innrømmer at de er spente nå like før saken starter.

Nesten hele Meråker

Striden står om hvem som egentlig har eiendomsretten til en gigantisk grunneiendom på én million mål. Området strekker seg fra helt sør i Meråker til Feren, og omfatter blant annet flere av de viktigste hytteområdene i fjellkommunen, sånn som området ved alpinsenteret i Fagerlia.

De to gårdbrukerne argumenterer for at bruket kan ha hugstrett, men ikke eiendomsrett til den gigantiske eiendommen.

Eies av Astrup Fearnley

Inntil saken er avgjort har Meraker Brug delingsforbud og får ikke jobbet med utvikling av hyttefelter slik de pleier. Bruket, som har vært forsiktig med å kommentere saken før dagens saksforberedende møte i kommunestyresalen i Meråker, har derfor bedt om rask behandling av saken, siden det er store økonomiske interesser involvert. For å sette saken i perspektiv består hele Meråker kommune av totalt 1,3 millioner mål.

Meraker Brug var tidligere i hovedsak eid av den mediesky milliardæren Hans Rasmus Astrup (75). Fra 1. januar i år er eierskapet i hovedsak overført til Stiftelsen Astrup Fearnley der Astrup er styreleder. Han kontrollerer fortsatt en mindre aksjepost i bruket gjennom selskapet Vergjedalsbruket AS.

Stor interesse

Det er stor interesse for saken i Meråker. Allerede klokka åtte i dag var de første på plass i rådhuset, selv om saken ikke starter før klokken 10.00. I kafeen på rådhuset sitter de to som har fremmet kravet og diskuterer ved ett bord. Like ved sitter flere av de andre som ønsker å bli med på saken. Svaret fra retten har så langt vært at møtet i dag behandler bare kravet de to første

Det har tidligere vært flere rettssaker omkring storeiendommen. Blant annet den såkalte allmenningsrettssaken på 70-tallet, der 150 gårdbrukere gjorde krav på rettigheter, men ikke nådde frem med sine krav etter at saken ble behandlet i tingretten og lagmannsretten, men avvist av Høyesterett.

Denne utskriften er noe av det gårdbrukerne hevder beviser at de eier jorda, og ikke Meraker Brug AS. Foto: FRANK CADAMARTERI
Foto: FRANK CADAMARTERI
Tore Øien og Bjørn Strid, er spente før saken starter. De to har fremmet kravet mot Meraker Brug. Foto: FRANK CADAMARTERI