- Etter dette kan jeg ikke se at det er grunnlag for å opprettholde siktelsen mot min klient. Jeg forventer at saken henlegges.

Det sier advokat Tore Angen, den siktede morens (26) forsvarer. Han mottok den siste av de to rapportene i helga.

Endelig obduksjonsrapport

Den endelige obduksjonsrapporten i saken kom etter nyttår og kunne ikke konkludere med noen dødsårsak. Den utelukket stump vold og det ble heller ikke påvist spor av stoffer i gutten som kunne fastslå hvorfor han døde.

Påtalemyndigheten ba etter dette om nye undersøkelser for å kunne finne dødsårsaken. To sakkyndige ble oppnevnt av Inntrøndelag tingrett: Professor i barnemedisin Jens B. Grøgaard og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen.

Konklusjonene

Det er deres tilleggsrapporter som nå er klare, og etter det adressa.no er kjent med konkluderer de som følger:

- Årsaken til dødsfallet kan ikke fastsettes.

Og:

- Det foreligger ikke noen sikker dødsårsak.

De sakkyndige ble bedt om å vurdere guttens tilstand før dødsfallet og om bla. krybbedød kunne være dødsårsaken.

Møte hos statsadvokaten

Hva som skal skje videre i saken blir tema når Nord-Trøndelag politidistrikt skal ha et møte med førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes til uken.

- Jeg har fått inn en sak til orientering fra Nord-Trøndelag politidistrikt. Vi skal ha en gjennomgang av denne neste mandag. En avgjørelse i saken vil komme ganske fort etterpå, sier Soknes.

Nekter straffskyld

Det var onsdag 27. november i fjor at gutten (1) ble funnet død i småbarnsfamiliens hjem i Vanvikan i Leksvik kommune. Barnets far (30) og mor (26) ble siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge og varetektsfengslet. I begynnelsen av desember i fjor ble de løslatt fra varetekt. Begge nekter straffskyld.

- Vi har ikke gjort noe kriminelt. Politiet har ikke et eneste bevis mot oss. De har snudd hver en stein. Den endelige obduksjonsrapporten konkluderer ikke med noen sikker dødsårsak. Selv om rapporten ikke sier at dette er krybbedød, må det være den eneste forklaringen. Siden sønnen vår var 15 måneder gammel er det egentlig lite sannsynlig, men det finnes ingen annen logisk årsak, sa den siktede faren da adressa.no intervjuet ham i februar.

Har ikke mottatt rapport

Begge de siktede forklarte seg tidlig i etterforskningen, men har siden ikke villet la seg avhøre ytterligere av politiet.

Politiadvokat Silje Årstadvold Valstad sier til adressa.no at hun fortsatt ikke har mottatt den siste sakkyndigrapporten som ble sendt fra Inntrøndelag tingrett sist uke. Hun vil ikke si noe om innholdet i den første av de to ny ekspertuttalelsene, som hun allerede har mottatt.

- Jeg vil ikke si noe om saken før vi har fått lest rapportene. Deretter får vi vurdere om vi må gjøre videre etterforskningskritt i saken, sier Valstad.

Vil ha nye avhør

Politiadvokaten sier at de fortsatt ikke har fått analysert parets datautstyr, som ble beslaglagt i forbindelse med det mistenkelige dødsfallet.

- Vi har også bedt om nye avhør av begge de to siktede. Det er lenge siden vi ba om det, men vi har ikke fått svar, sier Valstad.

Snart ti måneder etter at ettåringen ble funnet død i småbarnsfamiliens hjem i Vanvikan, er moren og faren fortsatt siktet i saken. Foto: Leif Arne Holme