Steinkjer: Fylkestinget som er samlet i Steinkjer får derfor en klar anbefaling når fremtidig eierskap til fylkeskommunens gullkalv skal utredes.

En ringerunde bekrefter at ordførerne, på tvers av kommunestørrelse og partitilhørighet, er rørende enige om at kommunene bør overta eierskapet hvis kommunereformen ender med at fylkesgrensen mellom de to trøndelagsfylkene viskes ut.

–Kommunene bør overta, sier Verdals ordfører Bjørn Iversen (Ap).

Likelydende svar har blant andre ordførerne Bård Langsåvold (Ap) i kraftkommunen Meråker, Ivar Vigdenes (Sp) i Stjørdal, Levangers ordfører Robert Svarva (Ap), Frosta-ordfører Johan Petter Skogseth (Sp), Steinkjers ordfører Bjørn Arild Gram (Sp) og Vigdis Hjulstad Belbo (Sp).

Ingen tro på stiftelse

Det er ventet at NTEs eierskapsmodell vil bli debattert under dagens fylkestingssamling i Steinkjer selv om sakens realitet i første omgang handler om å iverksette en utredning. Fem alternativ er skissert: Videreføre det fylkeskommunale eierskapet og ta med verdiene inn i den nye politiske enheten. Selge aksjene i selskapet. Overdra selskapet til kommunene i Nord-Trøndelag. Etablere en egen stiftelse som skal bruke avkastningen i Nord-Trøndelag eller innføre et deleierskap der selskapet deles mellom kommunene i Nord-Trøndelag og regionen.

De to første alternativene er det ingen som reflekterer over. Det er heller ingen av ordførerne Adresseavisen har snakket med som har særlig tro på stiftelse som eiermodell.

–Jeg kan ikke se at en stiftelse er egnet til å styre en stor organisasjon og en såpass tung og kommersiell næringsvirksomhet med et offentlig eierskap, sier verdalsordfører Bjørn Iversen.

Frostaordfører Johan Petter Skogseth sier han er skeptisk til stiftelse; den må i så fall ha et formål om velferdsproduksjon i de nordtrønderske kommunene. Han ser heller for seg at det dannes et holdingselskap der det utstedes B-aksjer som blir omgjort til A-aksjer den dagen det blir aktuelt å skifte eierskap.

Vigdis Hjulstad Belbo har samme oppfatning.

–Stiftelse har jeg ingen tro på. I en stiftelse har styret all makt. Det blir vanskelig å håndtere, sier hun.

Vil øke tempoet

Om det er bred enighet om hvem som skal eie, er det ulike oppfatninger om hvordan kommunene skal fordele arvesølvet seg imellom. Fra kraftkommunene har det kommet tydelige signaler om at de bør ha en ekstra stor del av potten ettersom de har avgitt ressurser til kraftproduksjonen. Verdals ordfører Bjørn Iversen er blant dem som har argumentert for at det må legges stor vekt på befolkningskriteriet.

–Det er forbrukerne som gjennom alle år har bidratt til å opparbeide verdiene og skapt NTE slik det fremstår i dag. En forbruker er like mye verdt i én kommune som i en annen. Derfor må befolkningskriteriet tillegges stor vekt, sier Iversen.

Ordførerne har i opprops form signalisert at de ønsker en rask prosess. Fylkestinget tar ifølge saksfremstillingen sikte på å sluttføre utredningen i løpet av første kvartal neste år.

–Det er viktig å avklare dette spørsmålet så fort som mulig. Prosessen bør fremskyndes. Fremdriftsplanen er etter min mening litt for tilbakelent, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.

Det fremtidige eierskapet til NTE var også et tema da Mats Sandmann foredro på kick-off konferansen for kommunereformen som fylkesmannen i Nord-Trøndelag arrangerte for en tid tilbake.

Skynd dere å få kontroll over kraften så den ikke flyter over til sørtrønderne eller staten, var Sandmanns råd til den komplette forsamlingen av fylketes ordførere og rådmenn.