Den kristne organisasjonen Nordic Harvest Mission (NHM) i Levanger har ikke oppgitt regnskapsmessige opplysninger etter gjentatte frister. Innsamlingskontrollen legger derfor til grunn at organisasjonen ikke ønsker å gi opplysninger om sentrale forhold. Daglig leder og styreleder i NHM er Leif Johannessen.

Han er også faren til Erlend Johannesen, som driver organisasjonen Streetlight, som i juli ble godkjent av Innsamlingskontrollen.

Det svekker tryggheten for giverne når organisasjoner unnlater å oppgi regnskapsmessig informasjon, mener Børre Hagen, daglig leder i Innsamlingskontrollen.

- Når man går rundt og ber om støtte, da må man være åpne om hva det går til. Det er en selvfølge, sier Hagen.

- Reagerer

- Organisasjoner som ikke gir slike opplysninger ber om tillit, men fortjener ikke tillit. For oss er det nok til at de kommer på listen at de ikke vil gi det, forsetter Hagen.

Leif Johannessen i NHM liker ikke at de har havnet på OBS-listen.

- Det er ikke artig. Vi reagerer på at Innsamlingskontrollen har så stor makt at de kan skape mistenkeliggjøring ved at vi ikke gir dem det de ber om. Vi har aldri opplevd oss selv som useriøse, og føler at de setter oss i bås med organisasjoner som ringer og utnytter mennesker, sier Johannessen, som også reagerer på tonen i brevet fra kontrollen, som han opplevde som ubehagelig.

Ble tipset

Hagen i Innsamlingskontrollen sier til adressa.no at de valgte å kontakte organisasjonen etter å ha blitt kontaktet av publikum. De ba om regnskap, revisorrapport og styrets årsberetning. Dokumenter og opplysninger som skal finnes tilgjengelig.

- Når man går ut offentlig og ber om penger må man være åpne om hva man bruker pengene til. Det er en selvfølge. Når man velger å ikke dele det med offentligheten så finner vi grunn til å være skeptiske, sier Hagen.

- Det er dyrt

Leif Johannessen er også helt klar på at det skal være åpenhet i forhold til innsamlede midler.

- Men vi er bare ikke sikre på at Innsamlingskontrollen er det beste til dette formålet, det er også dyrt å registrere seg. Vi ønsker at det meste av pengene skal gå til formålene våre og lurer på om det finnes alternative løsninger, sier Johannessen.

NHM vurderer nå å legge ut regnskapet sitt på hjemmesiden sin, og være «gjennomsiktig» på den måten.

- Vi vet også at det er lovendring på gang. Regjeringen ønsker økt fokus på Frivillighetsregisteret – som vi allerede er en del av. Vi er ikke et typisk innsamlingsorgan, og det har vi snakket med IK om. Vi driver blant annet forlag, konferansesenter, bønnesenter og bibelskole. Men vi har ikke sagt at vi ikke kommer til å søke om å bli registrert. Stiftelsen vurderer nå om det er det vi må gjøre, eller om det finnes andre måter å gi svar på spørsmål om innsamlede midler på, sier Johannessen.

Hagen viser til at OBS-listen det nå er snakk om er helt uavhengig av om organisasjoner registrerer seg eller ikke. Han viser til at de ikke har fått opplysninger fra NHM tross gjentatte purringer. Derfor havner organisasjonen nå på listen, forklarer han.

To fra Trøndelag

OBS-listen er en ny ordning. Målet er å bevisstgjøre givere samt å advare mot mulige useriøse innsamlinger og organisasjoner, ifølge retningslinjene til Innsamlingskontrollen.

Mandag sendte Innsamlingskontrollen ut en pressemelding om at tre nye organisasjoner er oppført på OBS-listen der i alt 27 organisasjoner er oppført totalt. I tillegg til Nordic Harvest Mission er også nok en trøndersk organisasjon kommet til på listen - Life and Hope fra Trondheim.

Organisasjonen omtaler seg som en politisk og religiøs uavhengig bistandsorganisasjon som har spesialisert seg på utviklingsarbeid for vanskeligstilte kvinner, ungdom og barn i fattige land. Hovedfokus er rettet mot helse og utdanning.

Misliker fokuset

Styreleder Kristin Karlsen i Life and Hope liker ikke at de har havnet på listen.

- For det første, så synes jeg ikke at oppmerksomhet rundt dette er ok. Vi driver ikke med noe tull, sier Karlsen.

Hun opplyser videre at organisasjonen fikk det første brevet fra Innsamlingskontrollen i fellesferien, og hun beskriver det som et lite hyggelig brev.

- Vi følte oss som de verste forbrytere. Jeg ringte til Innsamlingskontrollen, snakket med lederen og gjorde ham oppmerksom på de lite hyggelige formuleringene. Han var enig i det, og beklaget. Vi fikk deretter et nytt brev med en tidagersfrist, sier Karlsen.

Inntil i dag har organisasjonen trodd at Innsamlingskontrollen krever at regnskapet deres skal gjennomgås av en autorisert revisor, men det stemmer ikke.

- Vi fikk i dag vite at det ikke er nødvendig å betale en revisor for å bli tatt av OBS-listen, og vi får nå ganske raskt sendt inn det de trenger, sier Karlsen.

Hun opplyser videre at det er deres uvitenhet om kravene fra Innsamlingskontrollen som gjør at de nå står på OBS-listen.

- Jeg mener Innsamlingskontrollen kunne vært flinkere til å informere, motivere og veilede slike organisasjoner som oss, før de sender brev med ti dagers frist, sier hun.

Life and Hope har blant annet startet en barnehage i Etiopia med 300 barn i alderen tre til seks år. I barnehagen går barn av aleneforeldre eller syke foreldre. Organisasjonen lønner de ansatte. I tillegg finansierer de nå oppføring av nye barnehagebygg, opplyser Karlsen.