La du merke til en lysende prikk som fløy i ring over Trondheim lufthavn Værnes i kveld? Det var verken UFO eller rutefly i trøbbel, men et militært fly i treningsmodus.

Trente på nattlanding

Det var nemlig et C-130J Hercules, et taktisk transportfly. Til daglig holder det til på Østlandet hos 335- skvadronen, men mandag kveld var det ute på nattflyving over Værnes.

- Alle Hercules-flyene holder til på Gardermoen, men de skulle trene på å lande på forskjellige flyplasser i kveld. De var ute på egentrening, og gjorde fire såkalte «touch and go» på Værnes. Det betyr at de lander, men stopper ikke helt før de tar av igjen, forklarer Brynjar Stordal, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter til adressa.no.

Står i ebola-beredskap

Flyet er 34,4 meter langt og har et vingespenn på 40,4 meter. Det veier 39 tonn og har en lastekapasitet på 21,6 tonn. Marsjfarten er 657 kilometer i timen.

Oppgavene til Hercules omfatter i hovedsak transport av personell og materiell for Forsvaret. Flyene gir også taktisk transport- og logistikkstøtte til norske spesialstyrker.

- Dette er den samme flytypen som står i beredskap i ebola-situasjonen, forklarer Stordal.

Norge har sikret seg en nasjonal transportløsning for å frakte ebolasmittede nordmenn hjem til behandling. Det er en spesialtilpasset ambulanse som kan brukes i et av Forsvarets fire Hercules C130J-fly.

- Med dette er en viktig komponent for at vi skal kunne mobilisere norsk helsepersonell til å reise ned til Vest-Afrika på plass, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Ved hjelp av en spesialtilpasset ambulanse som kan brukes i et av Forsvarets fire Hercules C130J-fly, kan en smittet nordmann bli evakuert i løpet av 24 timer. Foto: forsvaret