Falt ned: Den 44-årige litaueren skal ha falt ned fra verandaen i andre etasje. Foto: Leif Arne Holme

Dermed har alle de tre siktede som sitter i varetekt etter at 44-åringen fra Litauen ble funnet død på asfalten utenfor et leilighetskompleks i Steinkjer søndag morgen, anket kjennelsen fra Inntrøndelag tingrett til lagmannsretten.

Advokat Tore Welde, som er kvinnens forsvarer, forteller at han ikke er kjent med om hans klient har forklart noe om hva som utløste kranglingen i leiligheten i Steinkjer eller hvem som skal ha startet.

- Jeg tror ikke det var noen spesiell årsak til krangelen mellom de mannlige festdeltakerne, sier han.

Etterlyser bevis

Welde etterlyser at politiet kan bevise at mannen ble dyttet over rekkverket på verandaen.

- I retten i går så etterlyste jeg mål på hvor langt kroppen har falt fra verandaen. Det kan si noe om kraften som ble brukt før han falt ned fra verandaen, om han ble dyttet eller om han falt, sier Welde.

Han mener også at politiet ikke har grunn til å sikte hans klient for falsk forklaring.

- Hun har fortalt hvordan hun oppfattet at ting skjedde, at avdøde hadde gått ut fra leiligheten, som var hennes oppfatning. Dette er noe hun har fastholdt i begge sine forklaringer. Når hun trodde det var sånn, så lyver hun ikke, sier Welde.

- Mangler kunnskap

Advokat Trond Peder Nilsen forsvarer en 51-årig mann som var til stede på nachspielet som utartet natt til søndag. Vedkommende har forklart at han sov på det tidspunktet den 44-årige litaueren havnet utenfor rekkverket på balkongen i andre etasje. Nilsen mener at det ikke er skjellig grunn til å mistenke hans klient for å ha påført 44-åringen noen form for legemsskade. Dette har han utdypet i en redegjørelse som vil bli oversendt lagmannsretten i morgen.

- Ut fra min klients forklaring og sakens dokumenter har vi ingen kunnskap om hva som skjedde på terrassen, om litaueren var alene eller om andre var der ute. Han kan ha forsøkt å komme seg ut denne veien og uheldigvis ramlet ned, påpeker Nilsen, og minner om at ektefellen befant seg utenfor huset sammen med en mannsperson. Hun skal ha ropt og skreket slik at det påkalte oppmerksomhet i nabolaget.

- Kanskje han prøvde å komme henne til unnsetning? Det er en spekulasjon, men poenget er at vi vet ikke, sier Nilsen.

- Oppfyller ikke lovens krav

På grunn av denne mangelen på kunnskap om hva som virkelig skjedde, mener Nilsen at det ikke er overveiende sannsynlig at hans klient kan mistenkes. Advokaten mener at lovens strenge krav til sannsynlighetsovervekt ikke er oppfylt.

- Etter mitt syn har tingretten snudd saken på hodet. Det kan ikke være slik at kravet til sannsynlighet senkes fordi at en sak har fått et alvorlig utfall. En kjennelse må begrunnes med fakta, argumenterer Trond Peder Nilsen.

Sprikende forklaringer

Advokat Rolf Christensen forsvarer 47-åringen som skal ha oppholdt seg sammen kvinnen da hennes ektefelle falt ned fra terrassen. Han har hatt tilgang til saksdokumentene, men sier at han på nåværende tidspunkt ikke kan kommentere saken utover å bekrefte at de siktedes forklaringer spriker i alle retninger.

- Det forundrer meg hvordan så mange personer som har vært til stede på samme plass på samme tid har så ulike forklaringer, sier han.

Christensen påpeker at politiet har lagt til grunn at dødsfallet inntraff på grunn av fallet.

- På dette tidspunktet hadde min klient forlatt stedet og befant seg utenfor leiligheten. Derfor har tingretten bestemt at han kunne bli løslatt, sier Rolf Christensen.

47-åringen er fortsatt siktet i saken.

Ifølge en pressemelding fra Nord-Trøndelag politidistrikt vil lagmannsretten ta ankene til behandling i morgen.