Det er førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes som har henlagt saken etter bevisets stilling. I sitt påtegningsark i forbindelse med henleggelsen, skriver han at saken har vært svært grundig etterforsket.

–Etterforskningen har vært så grundig som den kan være i en slik sak. Jeg ser ikke noe nå som ikke allerede er gjort. Den grundige etterforskningen har medført at det har tatt tid, men slik må det være, sier Soknes.

Det var onsdag 27. november i fjor at den 15 måneder gamle gutten ble funnet død i sitt hjem i Vanvikan.

- Glade

Barnets far (30) og mor (26) ble i etterkant siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Nå er imidlertid saken avsluttet etter dagens henleggelse.

Advokat Per Wold kontaktet i ettermiddag paret som har vært etterforsket, og opplyste dem om at saken mot dem er henlagt.

- De har mottatt beskjed fra statsadvokaten via meg, om at saken mot dem er henlagt etter bevisets stilling. De ble veldig glade for å få den beskjeden, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, sier Wold, som har i dag håndtert saken på vegne av sin kollega advokat Tore Angen, som forsvarer 26-åringen.

Fant ingen sikker dødsårsak

Den endelige obduksjonsrapporten i saken kom etter nyttår og kunne ikke gi noen årsak til hvorfor gutten døde. Den utelukket stump vold og det ble heller ikke påvist spor av stoffer i gutten, som kunne fastslå dødsårsaken.

Påtalemyndigheten ba etter dette om nye undersøkelser for å kunne finne dødsårsaken. To sakkyndige ble oppnevnt av Inntrøndelag tingrett: Spesialist i barnemedisin Jens B. Grøgaard og rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen. Heller ikke de kunne konkludere med noen sikker dødsårsak.

I sin påtegning viser Soknes til rapporten fra Grøgaard, og konklusjonen hans:

«Årsaken til dødsfallet kan ikke fastsettes. Påført dødsfall gjennom kvelning eller atypisk krybbedød er begge mulige årsaker til døden ...».

Det er denne konklusjonen som gjør at saken mot paret henlegges etter bevisets stilling «uavhengig av hva etterforskningen for øvrig har frembrakt av opplysninger», skriver Soknes.

Forlot gutten

I forbindelse med fengslingsmøtet i Inntrøndelag tingrett to dager etter dødsfallet, ble det kjent at foreldrene hadde forlatt gutten alene noen timer før han ble funnet død.

De dro til Rissa, om lag to mil unna, fordi faren hadde en psykologtime. Da de kom tilbake skal moren ha laget mat til gutten. Hun gikk inn på hans rom og fant ham død i senga.

- Mannen min hadde time hos psykolog i Rissa. Det var glatt på veiene og dårlig vær, og jeg turte ikke å ta ham med. Vi bodde i et svært rolig nabolag i Vanvikan, og det var lite folk der. Det var også normalt at gutten vår sov til langt utpå formiddagen. I ettertid innser jeg at det var dumt å la ham være hjemme alene, sa moren da adressa.no intervjuet henne og ektemannen i februar.

Foreldreparet fortalte også at sønnen var helt frisk dagen før han døde. Moren ga ham melk i ett-totiden om natta. Om morgenen skal hun ha vært en kort tur innom rommet til gutten, før paret forlot ham og kjørte til nabokommunen.

Ville ikke forklare seg igjen

Etter å ha fått tilbakemelding om at ingen av foreldrene ville gi ytterligere forklaringer i saken, sendte politiet i Nord-Trøndelag nylig saken til førstestatsadvokat Bjørn Soknes med sin påtaleinnstilling. De mente også at saken måtte henlegges, opplyser Soknes.

I forbindelse med at faren ble varetektsfengslet av lagmannsretten i desember i fjor, la påtalemyndigheten frem flere momenter som de mente gjorde at det forelå skjellig grunn til mistanke mot ham, ifølge en kjennelse:

* Gutten ble tatt ut av barnehagen i forbindelse med en tro på at dommedag som skulle inntreffe 28. november – dagen etter barnedødsfallet.

Ekteparet mente at noe ville skje i forbindelse med kometen Ison og en kollisjon mot solen, ifølge kjennelsen. Det går også frem av forsvarerens anførsler til lagmannsretten at paret trodde dette ville innebære at Jesus skulle komme til jorden og at alle vil bli glade.

* Helsesøster og barnevern hadde konkrete og reelle bekymringer for gutten dagen før han ble funnet død. De var redde for hva faren kunne gjøre mot sin familie for å beskytte dem mot verdens undergang, går det frem av påtalemyndighetens anførsler.

* Dagen før barnet døde ble det også registrert et navneskifte på gutten, slik at han fikk et kristent navn.

Barnevernet besøkte familien hjemme dagen før barnedødsfallet. Bakgrunnen var at faren hadde motsatt seg vaksinasjon av gutten, fortalte han da adressa.no intervjuet ham tidligere i år.

- Vi ville ikke at sønnen vår skulle bli vaksinert. Etter at vi nektet flere ganger, ga helsesøsteren en muntlig bekymringsmelding til barnevernet. De kom på uanmeldt besøk dagen før sønnen vår døde. Selv om det ikke var noe hyggelig, var det greit for oss. Vi var bare en normal familie som ikke hadde noe å skjule, sa 30-åringen.

LES OGSÅ: Familie forberedte seg på dommedag

- Ble misforstått

Faren la også til at han angret på at han fortalte så åpent om sin religiøse overbevisning i politiavhørene. Han mener han ble misforstått, og at politiet brukte hans livssyn til å tegne et sykdomsbilde av ham. Han avviste også å ha snakket om dommedag.

- Jeg har aldri nevnt ordet dommedag i noe avhør. Jeg forklarte at kometen Ison ville sneie sola denne dagen, noe den også gjorde. Hvis kometen hadde kommet seg rundt sola, uten å ha blitt ødelagt, ville den ha utløst en effekt som står beskrevet i bibelen. Da ville den ha skygget for sola, som igjen hadde ført til 3,5 dagers mørke på jorda. Jeg sa ikke at vi mente dette skulle skje, men at det kunne skje. Jeg mener uansett at vi har sett effekten av kometen Ison på jorda. I Tennessee har meteorer truffet en åker, som igjen har ført til flere skogbranner, sa faren.

Han forklarte seg også om navneskiftet i intervjuet:

- Vi ville gi ham et kristent navn. For politiet passet selvfølgelig dette inn i sykdomsbildet. Hvis jeg var så kristen at jeg tok livet av ungen min før dommedag, hvordan kunne jeg da tro at jeg selv ville bli tatt med til himmelen?

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Fylkesmannen i Sør-Trøndelag har opprettet en omfattende tilsynssak mot kommune, barnevern og det psykiske helsevesenet som følge av barnedødsfallet. Dette arbeidet er ennå ikke sluttført, opplyser fylkeslege Marit Dypdal Kverkild i Nord-Trøndelag.

Det var onsdag 27. november i fjor at den 15 måneder gamle gutten ble funnet død i sitt hjem i Vanvikan. Foto: leif arne holme
Førstestatsadvokat Bjørn Soknes har avgjort Vanvikan-saken, nær ett år etter at ettåringen ble funnet død. Foto: JENS PETTER SØRAA