Gravemaskinfører Ståle Derås (50) omkom i arbeidsulykken ved Rungstadvatnet i Steinkjer 18. november 2012.

Store bøter

Grunnen ga etter under gravemaskinen, og gravemaskinføreren havnet i vannet. Han ble hentet opp av dykkere 40 minutter etter ulykken, men døde samme dag.

Statens Vegvesen og Veidekke Industri AS får nå én million kroner hver i bot etter ulykken, melder Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding.

- Foreleggene er begrunnet med at arbeidsulykken helt eller delvis var forårsaket av mangler ved planlegging, tilrettelegging og gjennomføring av arbeidsoperasjonen der ulykken skjedde, skriver politiet i pressemeldingen.

Ble vurdert som risikofylt

De mener at disse manglene ga straffbare brudd på arbeidsmiljølovgivningen.

Arbeidstilsynet anmeldte Statens vegvesen og hovedentreprenøren Veidekke for grove brudd på Arbeidsmiljøloven i arbeidet med tilsynsrapporten etter ulykken i januar 2013.

Arbeidet ble ansett som risikofylt fordi grunnforholdene ved vannet var vanskelige.

- Boten er ikke det alvorlige

Kommunikasjonssjef i Veidekke, Helge Dieset, sier til adressa.no at entreprenøren har mottatt forelegget. Han forteller at Veidekke vil bruke tiden frem til fristen 12.januar til å sette seg grundig inn i politiets grunnlag for boten.

- Det alvorlige i denne saken er verken boten eller skyldfordeling, men det at en mann som jobbet for oss mistet livet på jobb. Vi er nødt til æ lære av dette, og vi gjør alt vi kan for at dette ikke skal skje igjen. sier Dieset til adressa.no.

Regionveisjef Berit Brendskag Lied i Statens vegvesen sier til adressa.no at også de vil bruke tiden frem til fristen 12.januar for å gå gjennom grunnlaget, og derfor ikke vil gi noen svar på om forelegget godtas eller ei.

- Men vi tar denne ulykken på største alvor, sier hun.