Jorda er nå nærme banen til kometen Tempel-Tuttle. Det er årsaken til at du i går kveld kunne se det som ligner stjerneskudd på himmelen.

33 år

- Denne kometen ble oppdaget i 1866 og bruker 33 år på sin bane rundt sola. Tempel-Tuttle legger igjen materialer i banen. Nå som jorda kommer nærme banen vil småsteiner streife atmosfæren, og vi ser det som stjerneskudd, forteller leder og pressekontakt Tor E. Aslesen i Norsk astronomisk selskap.

Aslesen er utdannet astrofysiker, men har ikke fått med seg et eneste lysglimt av denne astronomiske herligheten på himmelen. På Østlandet er været overskyet. Men i Midt-Norge ligger derimot forholdene til rette for lysshowet på himmelen. Det fikk fotograf Tore Thomsen Hegdahl med seg da han fanget et av lysglimtene på himmelen over Levanger mandag kveld.

Se her

Men det er også mulig å få med seg meteorskuren i kveld og i morgen kveld.

- Hvis været er klart kan man titte mot øst. Vi kaller disse meteorittene for Leonidene. Årsaken er at de har utgangspunkt i stjernebildet Løven. Stjernebildet kommer opp på himmelen i øst ved midnatt, men det er også mulig å se svermen før det.

Ifølge Aslesen er det ingen fare for å få stein i hodet.

- Hastigheten på disse kan være opp til 71 kilometer i sekundet. Ingen av disse treffer jorda. På grunn av den store hastigheten brenner de opp når de treffer atmosfæren 40-50 kilometer over bakken. Hadde farten derimot vært 20 kilometer i timen hadde sjansen vært mye større for at biter hadde falt ned på jorda, sånn som i Russland i fjor. Den meteoren var 15-20 kilometer over bakken da den sprakk.

Følg Adresseavisen på Instagram