Ledig plass: Det er ikke altid fullparkert på Levanger videregående skoles parkeringsplasser. Foto: Jan Erik Roel

Forbudet opprører elever ved skolen som ønsker å bruke traktor som fremkomstmiddel.

Geir Ove Hjelmstadbakk er blant dem. 16-åringen bor i Markabygda og fikk traktorsertifikat for et par uker siden. Da han henvendte seg i ekspedisjonen for å få tildelt parkeringsbevis, var det blankt nei.

Hjelmstadbakk skjønner ikke hva som er problemet. Elever som kjører mopeder og skutere har fått tildelte egne områder der de kan parkere. Det samme gjelder for ATV.

I går var det to traktorer som sto parkert på en kommunal parkeringsplass like utenfor skolens område.

– Det er ikke snakk om så mange traktorer, tre fire stykker kanskje. Det er plass nok, sier Hjelmstadbakk og viser til håndballbanen som er tatt i bruk som parkeringsplass.

– Den er halvfull av parkerte biler. De få elevene som kjører traktor kunne ha fått et hjørne på denne plassen, mener Geir Ove Hjelmstadbakk.

- Urimelig forskjellsbehandling

Han fremholder overfor Levangeravisa at regelverket for parkeringsplassene håndheves etter de samme regler som gjelder for kommunale parkeringsplasser. Dertil er det et poeng at det er kommunens parkeringsvakter som kontrollerer skolens parkeringsplasser.

Hjelmstadbakk kjøper ikke påstanden om at traktorer tar uforholdsmessig mye plass og utgjør en fare for å komme i berøring me andre biler.

– Se, her på denne parkeringsplassen fyller ikke traktoren hele parkeringslommen, den tar ikke nevneverdig mer plass enn en romslig personbil, sier Hjelmstadbakk og peker på stripene i asfalten.

Han har påtatt seg brøytejobb i vinter i boligområdet Momarka. Planen er å brøyte før undervisningen starter og kjøre traktoren direkte til skolen.

– At traktorer ikke får parkeringsplass er en urimelig forskjellsbehandling, sier Geir Ove Hjelmstadbakk.

Gjennomdrøftet avgjørelse

Assisterende rektor ved Levanger videregående skole, Grethe Friedrich, sier at det er en god stund siden forbudet ble innført. Det skjedde i forbindelse med et medbestemmelsesmøte i vår der problemstillingen ble tatt opp og drøftet på et medbestemmelsesmøte.

– Det er trange parkeringsplasser og det er store kjøretøy. Det kan fort oppstå fare både på materiell og personer, sier Grethe Friedrich og påpeker at en barnehage er nærmeste nabo til parkeringsområdene.

Hun understreker at avgjørelsen ble tatt etter en helhetsvurdering.

– Det er diskutert med elevrådet og vi kom til enighet og forståelse for at det ikke er tillatt å parkere traktor på parkeringsområdet i skoletiden.

Forebyggende tiltak

– ATV-er og skutere er tildelt egne områder. Hadde det ikke vært mulig at noen traktorer fikk tildelt en egen sone på en av parkeringsplassene?

– Det er blitt diskutert. Vurderingen er at traktorer er store kjøretøy. Noen av dem har til og med påmontert redskap. Det utgjør en forskjell.

– Hvor omfattende er egentlig problemet?

–Det er vanskelig å si eksakt hvor mange det er som kjører, eller ønsker å kjøre traktor til skolen. Men vi bor i et rikt jordbruksområde, og det kan derfor være en ganske mange som kan tenke seg å bruke traktor som fremkomstmiddel. I og med at vi har nektet å utstede parkeringsbevis, har vi fått løst mye av problemet.

– Har det vært episoder der noe eller noen har kommet til skade?

– Meg bekjent er det ikke vært situasjoner der det er blitt skader på materiell eller person. Avgjørelsen er tatt for å forebygge slike hendelser, sier assisterende rektor Grethe Friedrich.