På strekningen mellom Rambergsmyra og Røskje på kommunegrensa mellom Steinkjer og Inderøy er det ingen belysning langs E6. Det er derimot noen stolper med refleks langs veien som skal gi bilistene hjelp til å se hvor veien går. Mandag kveld var disse stolpene så skitne at refleksen var helt tildekket.

- Det er viktig at disse refleksstolpene holdes rene og fungerer etter intensjonen. Det er trolig den store mengden med veisalt som fører til at stolpene blir så skitne, sier distriktsleder Frode Skjervø i Trygg Trafikk i Nord-Trøndelag.

Bruker mye spylevæske

Han har forståelse for at det er krevende å holde dem rene.

- Med tanke på hvor mye spylevæske jeg må bruke mellom Trondheim og Steinkjer så er det ikke så rart at de stolpene blir tilgriset. Jeg tror også veivesenet har fokus på dette, men stolpene må kanskje vaskes enda oftere enn det som blir gjort, tror Skjervø.

Han beskriver strekningen som svingete og uoversiktlig, og når mørket faller, er refleksstolpene til god hjelp for bilistene.

- Det burde ikke være behov for at noen sa fra om sånt, men bilister bør helt klart melde ifra dersom de ser slike tilgrisede stolper, sier han.

Tre stolper synlig

Han ber sjåfører om å ta ansvar og melde ifra om strekninger hvor dette er problem.

- Det er uheldig at det er sånn. Det krever ekstra oppmerksomhet av oss bilister. Men til syvende og sist er det bilistene som må kjøre etter forholdene, og de må redusere farten dersom de sliter med å se veien klart, understreker Skjervø.

Følg adressa.no på Facebook

Følg Adresseavisen på Instagram

Sjefingeniør Hågen Ven ved Drifts- og utbyggingsseksjonen i Statens vegvesen i Nord-Trøndelag forteller at de har en målsetting om at tre stolper skal være synlig til enhver tid når en bil kjører med vanlig nærlys.

- Når jeg ser dette bildet, så tenker jeg at sånn skal det ikke være, sier han etter at adressa.no sendte over bildet av en tilgriset refleksstolpe.

- Her er det nok en entreprenør som ikke har gjort jobben sin. Refleksstolpene skal vaskes så ofte som det er behov. Dersom det er fint og tørt, berger de lenger. Er det en del veisalt, blir de fort grisete, forklarer Ven.

- Alvorlig

Han forteller at det er lite publikumshenvendelser om dette problemet, men det er stadig noe veivesenet tar opp med entreprenøren.

- Det er ikke et ukjent fenomen. Refleksen skal fungere. Det er alvorlig hvis de ikke gjør det. Det må vi ta opp med entreprenøren, sier han.

Refleksstolper blir brukt på strekninger hvor det mangler belysning, og hvor årsdøgnstrafikken er på minst 5000 biler. Det finnes to strekninger til på E6, henholdsvis mellom Fleskhus og Verdalsøra og en strekning i Vuddudalen, hvor det også står refleksstolper. Dessuten er det noen strekninger mellom Stjørdal og Gudå på E14.

- Hvis man ikke ser noe refleks gjennom søla, så er det ganske ekstremt. Men det har vært såpass ille før også, sier han.

Denne stolpen har egentlig en refleks på toppen. Foto: LEIF ARNE HOLME