Over 100 barn ble sviktet av det offentlige i Midtre Namdal samkommune. Det avdekket Fylkesmannen i 2013 og anmeldte samkommunen.

Statsadvokaten henla saken, men nå har Riksadvokaten omgjort henleggelsen etter klage fra Statens helsetilsyn og har ilagt samkommunen 75 000 kroner i bot for grov uforstand i tjenesten.

Riktig å bøtelegge

Velferdsdirektør Erik Stene hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har fulgt saken fra første stund, sammen med tilsynsteamet. Han mener at Riksadvokatens historiske beslutning om å bøtelegge samkommunen er både riktig og viktig.

- Barnevernet har et spesielt ansvar for å ivareta rettssikkerheten til barn og unge, og denne bøteleggingen er et signal om at ansvaret må erkjennes og at man må handle deretter.

- Er dette «bare» en prinsippsak, eller er barnevernstjenesten i Midtre Namdal verre enn andre steder?

- Tilsynssaken vi opprettet i Midtre-Namdal samkommune var stor og omfattende, med mange forsømte barn og mangler over lang tid. Det handlet om alt fra svært alvorlige saker til mindre alvorlige saker. Dette er nok ikke representativt for barneverns-Norge, for å si det sånn. Vi anmeldte én konkret kommune/samkomune det sier seg selv at dette var en spesiell situasjon. Samtidig ligger det også en prinsippsak i dette, ved at Riksadvokaten sier tydelig fra at det offentlige må følge med og ivareta rettighetene til denne sårbare gruppen også i alle andre kommuner i landet, sier Stene.

Vil ikke kommentere

Per Olav Tyldum er ordfører i Midtre Namdal samkommune. Dette er et verv som går på rundgang mellom ordførerne i de fire kommunene som samkommunen består av, og Tyldum tok over vervet 1. november i år. Han ønsker ikke å kommentere bøteleggingen i media ennå.

- Ettersom dette er en samkommune hvor vi deler på ordførervervet, er ansvaret for barnevernstjenesten noe vi alle kjenner på. Og nettopp fordi ansvaret ligger på oss alle, synes jeg det blir riktig at vi tar en møte først, og drøfter saken oss mellom før vi går ut i media.

Ordførermøte fredag

Dette møtet skal finne sted fredag. Likevel er Tyldum tydelig på at samkommunen har hatt full fokus på barnevernstjenesten etter anmeldelsen fra Fylkesmannen i 2013.

Da han fikk signaler om at Riksadvokatens konklusjon lå like om hjørnet, ba han tidligere denne uken om et møte med Fylkesmannen for å diskutere retningen til barnevernstjenesten etter den økte innsatsen det siste året.

I riktig retning

- Jeg møtte Fylkesmannen på mandag. Signalene derfra var tilfredsstillende, og det var godt for meg som ordfører å få bekreftelse på at vi nå er på riktig vei, sier Tyldum.

Dette bekrefter velferdsdiretør Stene

- Samkommunen har vist stor vilje og evne til endring ved å satse betydelige ressurser, tatt tak i ledelse og styring og et større og bredere eierskap til tjenesten, sier Stene.

- Fra å ha oversendt bare noen få barnevernssaker til Fylkesnemda for et par år siden, sendte de inn 24 saker i fjor. Det ser jeg på som et uttrykk for et oppdemmet behov og en vilje til å ta tak. Det viser en annerledes aktivitet og fokus i tjenesten og det er positivt, sier Stene.

Økonomisk støtte

Fylkesmannen har blant annet støttet samkommunen økonomisk med 2-3 millioner kroner til et omfattende utviklingsarbeide. Stene er full av lovord over den innsatsen som samkommunen og barnevernstjensent har lagt for dagen, men understreker samtidig at det er en lang vei å gå før man er i mål.

- Det blir ikke så dårlig over natta. Det blir ikke bra over natta, heller.

- Du kaller dette en viktig prinsippsak. Er dette en trussel fra Riksadvokaten til andre kommuner?

- Om det er en trussel vet jeg ikke, men la oss kalle det en kraftig pekefinger. Den rettes ikke bare barnevernstjenesten, men mot alle offentlige instanser som har ansvar for å ivareta barn og unges rettsikkerhet. Det være seg skole, helse, politi og alle oss andre voksne som må både se og handle når ting ikke er som de skal være. fastslår Stene.

Per Olav Tyldum er én av tre ordførere som har hatt ansvar for barnevernstjenesten i Midtre Namdal. Han har vært fungerende ordfører i samkommunen siden 1. november. Foto: NORD-TRØNDELAG FYLKESKOMMUNE