Jåma, som er leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund, sier hun ønsker en politisk debatt om reindriften.

– Målet vårt er å få ministeren til å sette reindrifta på dagsordenen. Så lenge jeg har vært politisk aktiv har det aldri vært noen skikkelig debatt omkring dette, sier Jåma.

– Kjenner ikke fakta

Hun er redd mange sentrale politikere ikke vet nok om problemene næringa står overfor. Det gjelder blant annet press på beiteområdene fra mange hold.

– Det er viktig at stortingspolitikerne får faktaopplysninger og forståelse for hvordan situasjonen faktisk er. I dag er fokuset på for mye rein, men det er bare en liten del av bildet, sier Jåma. Hun peker på at det i de sørsamiske områdene er motsatt problem. Der gjør blant annet rovdyrpress at det er vanskelig å opprettholde flokkene.

Tøft press

Den siste tiden er reineiere i Vest-Finnmark truet med hundretusenvis av kroner i bøter om de ikke slakter ned deler av flokkene sine. er reindrift i søkelyset akkurat nå. Blant annet har landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vært svært kritisk til reinnæringa i media.

– Jeg er virkelig lei meg på vegne av næringen. Det som skjer nå er en tragedie. Fremgangsmåten er helt feil. Reindistriktene har tidligere sagt seg villige til å være med på å finne en løsning, men prosessen er overprøvd av landbruksdepartementet, sier Jåma, som understreker at møtet ble avtalt før denne saken dukket opp.

– Det viktigste her er at dette ikke bare handler om dyr, men også om mennesker, sier Jåma.

Positivt svar

Jåma, som er første sørsamiske leder i NRL på 40 år, overtok ledervervet i organisasjonen for bare fire måneder siden. Hun sier flere av hennes forgjengere har forsøkt en rekke ganger å få møte statsministeren for å diskutere næringas utfordringer.

– Jeg har fått høre at det er veldig vanskelig å nå opp, men tenkte at det ikke var noe å tape på å prøve. Det gikk bare fem dager fra jeg sendte brevet i oktober til jeg ble oppringt og invitert i møte. Jeg er utrolig glad for at hun i et hektisk program setter av tid til oss, sier Jåma, som roser de trønderske stortingspolitikerne for å vise at de er bekymret for reinnæringen.

– Det føles som om det foregår en heksejakt på reinnæringen akkurat nå, så det er aktuelt, sier hun.

Ellinor Marita Jåma møter statsminister Erna Solberg (H) i dag. Foto: Kenneth Hætta
Moren til reinkalven "Lille Erna" i Meråker ble tatt av rovdyr. Reindriftsnæringen håper på hjelp fra statsminister Erna Solberg for å få et bedre livsgrunnlag. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen