Mandag ettermiddag la Adrian Lyng Malmo fra Verdal ut en henvendelse på Facebook om at han kunne være nisse for de som ønsket det i Verdal på julaften. Få timer senere hadde over 60 personer meldt seg.

Følg adressa.no på Facebook

30 besøk på fire timer

- Jeg tenkte jeg bare skulle lodde stemningen om det var noen som hadde behov. Og det var det. Julaften blir travel, sier han.

Nå har han sagt ja til 30 familier som får besøk mellom klokka 15.00 og 19.00 julaften. Med 30 besøk på fire timer betyr det åtte minutter per familie.

-Det blir ganske stramt, men jeg har laget et Excel-skjema, som får alt av Statoil-budsjetter til å se barnslig ut. Der er alt plottet inn. Men det er surt at jeg måtte si nei til mange, men slik ble det dessverre, sier han, og røper at det blir bil, og ikke slede, som fremkomstmiddel.

- Verdifull tid

- Hvorfor gjør du det her?

- Jeg har vært heldig med mine foreldre som alltid har sørget for at andre enn familie har vært julenisse. Jeg har alltid delt den delen av jula med foreldre, besteforeldre og søsken, og for min del har det vært verdifullt. Det er fort at det blir en liten dragkamp om hvem som skal oppleve akkurat det med barnet. Men nå skal ikke jeg være med min sønn på julaften i år så da kan jeg bruke anledningen til å sørge for at alle i familien er på plass når nissen kommer, forklarer han.

Følg Adresseavisen på Instagram her

Kjente og ukjente

I bunken av henvendelser var det behov fra både kjente og ukjente. Og det var nettopp det han ønsket seg.

- Det å komme inn i stua til folk som jeg kanskje ikke kjenner seg så godt, og se unger og foreldres blikk. Det blir så koselig. Målet mitt er å kunne gi en litt mer helhetlig julaften enn de kanskje ellers ville hatt. Jeg gjør det ikke for min egen del, men for at alle kan være samlet når nissen kommer, sier han.

Som ungdomskolelærer, og aktiv innen både teater og idrett, er han ikke beskjeden av seg. Og nettopp det teatralske får han god bruk for.

- Jeg skal gjøre et godt forarbeid, og sjekke ut de familiene jeg skal til. Jeg må tilpasse meg etter antall unger og ikke minst hvor gamle de er. Jeg kan ikke være samme nisse til en 6-åring som en på halvannet år. Det skal forberedes godt, sier han.

Mystikken rundt nissen

Selv har han alltid syntes nissen er stilig og fascinerende.

- Det er noe med figuren og mystikken rundt det. Jeg smeltet raskt inn i det universet, og har tatt med det i alle år. Hvem er han? finnes han egentlig? Jula handler om å lokke frem barnet i seg. Da spiller det ingen rolle om han er 78, 43 eller tre år.

- Hva ønsker nissen seg på disse besøkene?

- Mange har spurt om hvor mye jeg skal ha. Men det handler ikke om penger. Det her handler om å utgjøre en forskjell. Men får jeg en mandarin blir jeg glad.

Hjem til ribbe og nisse

Og etter at turen er over, forhåpentlig ved 19.00-tiden, skal nissen selv ta jula.

- Etter sju blir det forhåpentligvis å rekke julemiddagen med familien, der det er ribbe, medisterkaker og masse godt, og det kommer selvfølgelig nisse. Jeg har ingen aning om hvem, så det blir kjempeartig, sier han.

Og hvis noen lurer: Adrian skal ikke være nisse for sin egen sønn. For der blir pappa lett gjennomskuet.

Slik ser nissen Adrian ut. Foto: Privat