70-åringen ble i november dømt til 30 dagers betinget fengsel for brudd på loven om alternativ behandling av sykdom. Den nye loven erstattet den tidligere kvakksalverloven, og 70-åringen er den første som er dømt etter lovendringen.

–Det er levert en anke i saken. Støtteskrivet med begrunnelsen for anken vil bli levert i neste uke, sier 70-åringens forsvarer Per Magne Kristiansen.

Anbefalte cellegift

Det var i slutten av september 2010 at en kvinne fikk kreft i tykktarmen med spredning til lever. Hun ble av leger ved sykehuset i Levanger anbefalt å starte cellegiftbehandling umiddelbart.

Den kunne være lindrende og livsforlengende. Men pasienten ønsket ikke å motta slik behandling, fordi hun i samråd med sin alternative behandler (healeren) ønsket at han skulle behandle kreftsykdommen.

70-åringen var hele tiden klar over at behandlingen ikke skjedde i forståelse med kvinnens leger. Blant annet mottok healeren et brev fra en avdelingsoverlege hvor det fremgikk at det ikke var tillatt å utføre noen aktiv behandling så lenge hun var innlagt ved sykehuset Levanger.

Behandlingen pågikk frem til 11. desember 2010, fem dager før hun døde.

Nektet straffskyld

I retten forklarte healeren at han var i god tro da han behandlet kvinnen. Han hadde kontaktet et lensmannskontor og fått tilbakemelding om at hans virksomhet ikke var ulovlig. Det er først nå han har fått vite at han ikke kan behandle kreft. Han hadde ikke gjort dette hvis han hadde vært klar over at dette ikke var lovlig.

Mannen nektet også for at han skulle ha advart kvinnen mot cellegiftbehandling, fordi cellegift ville hindre ham i å hjelpe henne. Dette stemmer ikke, hevdet han.

Retten mente han har overtrådt bestemmelsene i lov om alternativ behandling av sykdom. I beste fall har han handlet grovt uaktsomt. Dommerne mente også at avdøde ville ha fått forlenget livet om hun hadde tatt cellegiftbehandling.

I Inntrøndelag tingrett nektet 70-åringen staffskyld. Dommen på 30 dagers fengsel var i samsvar med påstanden fra førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.