#minbeste

- Jeg opplevde selv å ha farmor og farfar i nabohuset da jeg vokste opp. Det var en samleplass for søskenbarnflokken. Jeg har innsett i ettertid hvor verdifullt det var. Det var en friplass. Nå har jeg lyst at egne barn skal få oppleve noe av det samme, sier Synnøve Spjøtvold fra Sparbu i Steinkjer.

Hun etterlyser reservebesteforeldre til sine to jenter, Karoline (5) og Veronika (9). Spjøtvold forteller at alle besteforeldrene lever, men at hun savner noen som kan følge de tettere. I tillegg til døtrene har hun en voksen sønn.

- For oss er det ikke så mye familie rundt oss. Det merkes når man er alenemor, spesielt i høytider og på 17. mai, men også ellers. Mine foreldre har dårlig helse og bor et stykke unna. Derfor ser jeg ikke de så ofte, mens farmor og farfar som bor i Steinkjer har vi ikke så mye kontakt med, sier Spjøtvold.

Har du en besteforelder du vil skrive en hilsen til? Skriv det inn her, hvor du også kan lese andre hilsener.

Mistet kontakt etter samlivsbrudd

Bakgrunnen for at de ikke har så mye kontakt med farmor og farfaren til barna, er at de har mistet mye av kontakten etter samlivsbruddet mellom Spjøtvold og faren til jentene.

Barna møter disse noen ganger når de er på helgebesøk hos faren, men de to jentene er mest hjemme hos mor.

-  Vi setter stor pris på dem, men barna og jeg savner å ha tettere kontakt med noen i besteforeldre-generasjonen. Noen som ønsker å besøke oss, følge med i hverdagen til barna og som gjerne kan ta kontakt hverdag som helg. Det at noen kunne tenke seg å bruke tid sammen med oss hadde betydd veldig mye, sier Synnøve.

- Selv om barna har litt kontakt med besteforeldrene på fars side, gjennom far, er savnet stort etter noen som vil komme hjem til oss, og ta del i våre liv, og omvendt, legger hun til.

Spjøtvold presiserer at dette ikke handler om noen som kan hente og bringe barna.

- Jeg skulle ønske vi kunne ha noen å vise omsorg overfor og få omsorg fra, sier alenemoren.

- Må trives i lag

Om det skulle blitt et reservebesteforeldrepar, eller en reservebestemor eller reservebestefar er ikke noe de har tatt stilling til.

- Det er viktig at kjemien stemmer, at de er har samme verdier som oss. Vi må trives i lag, også er det fint om de ikke bor så langt unna, sier Spjøtvold.

Hun håper at reservebesteforeldre som melder seg er noen som kan ringe uoppfordret, vise interesse og være til stede for ungene.

- Man merker hvor verdifullt det er, når man ikke har det, sier Sparbu-kvinnen.

Hun mener også at besteforeldre kan bidra til at barna får en identitet, samt at de føler en tilhørighet og trygghet ved å ha flere rundt seg.

- Jeg tror besteforeldre kan bidra til at barna får pauser i en ellers travel hverdag, hvor de utsettes for mange inntrykk i det moderne samfunnet, legger hun til.

TV-ADRESSA: Barna forteller om sine besteforeldre

Har tenkt på det før

Bakgrunnen for at hun nå etterlyser reservebesteforeldre er en artikkel adressa.no skrev forrige uke. Artikkelen handlet om Mikael Dale, som startet en nettside for familier som trenger reservebesteforeldre. På Facebook-siden til adressa.no ble følgerne spurt om de kunne tenke seg å benytte denne tjenesten. Spjøtvold var blant flere som svarte at hun kunne tenkt seg dette.

- Jeg har tenkt på det i flere år, men har ikke helt visst hvordan jeg kan gå fram. Jeg har prøvd å gå via venner, uten å kommet videre på det. Derfor var jeg snar da jeg så artikkelen på Facebook. Jeg tenkte at dette var noe for meg, sier hun.

Spurte barna

Hun har også luftet tanken om reservebesteforeldre overfor barna.

- Jeg snakket med hun på ni år. Jeg tror ikke helt hun først skjønte hva det var jeg prøvde å forklare. Hun lurte på hvorfor jeg spurte henne om dette. Men etter hvert sa hun at det hadde vært trivelig. Hun på fem har jeg ikke spurt. Jeg tror ikke hun ville forstått hva jeg mente, forklarer Spjøtvold.

Sparbu-kvinnen Synnøve Spjøtvold har lenge tenkt tanken på å finne noen som kan være reservebesteforeldre. Da adressa.no omtalte problemstillingen ga hun uttrykk for at dette var noe hun kunne tenke seg. Foto: Leif Arne Holme