Brannen herjet flere timer i bygget på barneskolen i Kolvereid, etter at det brøt ut brann omtrent klokken halv seks natt til onsdag. Ved 13.30-tiden har skolebygget brent ned til grunnen, og det drives etterslukking på stedet. En gravemaskin står også ved brannstedet. Den river seg frem i brannruinene.

Et område rundt skolen er sperret av og totalt ti-tolv hus er evakuert på grunn av røyken fra brannområdet, opplyser politiet klokken 11.44 onsdag.

Politiet oppfordrer også folk til å holde seg unna området på grunn av røyken.

Full fyr

110-operatør Nikolay Vatne opplyser at omtrent 30 brannmannskaper har bistått i slukningsarbeidet. Disse mannskapene kommer fra brannvesenet i Nærøy og Vikna. Det er også sendt en skumbil fra flyplassen i Rørvik, som deltar i slukningsarbeidet.

- Bygget er nesten helt nedbrent nå. Vi jobber med å begrense brannen, sier brannsjef Håvard Hernes i Nærøy kommune like før klokken 11.

Han opplyser at det er liten fare for at brannen sprer seg til to fløyene, som er på hver sin side av bygget som brenner.

- Det er brannskiller mellom byggene, opplyser han.

Ifølge politiet er det er en del vind i området.

Ti hus i nærheten

Det er flere hus i nærheten av skolen. Ti-tolv av disse ble onsdag formiddag evakuert. De evakuerte kan komme til rådhuset, opplyser Nærøy kommune på sine nettsider. Hvor mange som bor i disse husene er ukjent for operasjonsleder Monica Ravlo.

I tillegg har brannvesenet fryktet at brannen ville spre seg til en garasje. Folk som bor i området har fått beskjed om å flytte biler.

- Vi har ikke opplysninger om at det var folk på stedet da brannen startet, men har sendt røykdykkere inn for å sikkerhetskontrollere skolen, opplyste Ravlo kort tid etter brannen startet.

200 elever

Brannårsaken er foreløpig ukjent, og politiet vet ikke om brannen kan være påsatt.

- Vi ønsker tips fra folk som kan ha sett noe i tidsrommet før vi fikk meldingen like før halv seks. Dette kan være avisbud eller andre som har kjørt forbi, sier Ravlo.

- Det blir spekulasjoner i si noe om hvor brannen startet og hva som er årsak til den, sier kommunens brannsjef, Håvard Hernes, like før 11 onsdag formiddag.

Barneskolen i Nærøy kommune i Namdalen har nærmere 200 elever og 33 ansatte, skriver kommunen på sine nettsider. Onsdag morgen var rådmannen og representanter fra kommunen på stedet.

Stengt skole onsdag

Onsdag morgen jobbet skolen med å finne et alternativ til hvor elevene ved skolen kan være. Ansatte på skolen ble bedt om å møte opp på Røde Kors-huset i kommunen onsdag morgen, mens skolen er stengt for barneskoleelever onsdag.

- Vi skal møtes nå for å diskutere hvor undervisningen kan legges. Deler av den gamle ungdomsskolen kan være aktuell, opplyste rådmann Arnt Wendelbo i Nærøy før møtet.

Børge Svarva, som har to elever som går på skolen og som bor like ved skolen, forteller at barna hans har fulgt med brannen. De har selv bestemt seg for å dra fra hjemmet.

- Det blåser, og det er fryktelig mye røyk og flammer. Vi har pakket bilder og en harddisk med det viktigste og dratt til en nabo som bor i feltet bak vårt hus, sier han til adressa.no.

Bredbåndkunder rammet

Som følge av brannen har ingen privat- og bedriftskunder langs Follafjorden, som får levert bredbånd av NTE, nettforbindelse. Dette gjelder også Foldereid og Oplø oppvekstsenter, opplyser Nærøy kommune på sine nettsider.

Dette skyldes at NTE har en linkstasjon montert på skolen.

Ifølge kommunen er områdene Foldereid, Åbogen, Holand, Øyrafjellet og Oplø rammet.

NTE jobber med å fikse problemet, og det opplyses at det vil ta noen timer før dette er ordnet mot Oplø og oppvekstsenteret, mens det vil ta noe mer tid å fikse nettforbindelsen innover Follafjorden og Foldereid, ifølge kommunen. NTE regner med å få fikset problemene i løpet av et døgn, opplyser kommunen

Misfarget vann

Kommunen opplyser også at vannet i området har blitt misfarget, som følge av de massive vannmengdene som har blitt pumpet ut av brannvesenet.

Derfor anbefaler kommunen beboere å tappe vannet før de bruker det.

De omtrent 30 brannmannskapene er sjanseløse mot flammene. Foto: Tom Lysø
Flammene slår gjennom taket på skolen i Kolvereid. Foto: Tom Lysø
Brannmannskaper fra Nærøy og Vikna kjemper mot flammene. Foto: Tom Lysø