Bedriften har innrømmet forholdet og akseptert forelegget.

Det var i 2013 at Fylkesmannen i Nord-Trøndelag mottok bekymringsmeldinger fra beboere på Ytterøy. Blant dem var en skriftlig melding med vedlagte bilder av partikler og belegg på sjøen på nordsiden av øya. På bakgrunn av henvendelsene gjennomførte Fylkesmannen to uanmeldte kontroller som avdekket i alt ti regelverksbrudd. I kontrollrapporten ble avvikene karakterisert som alvorlige brudd på utslippstillatelsen og forurensningsloven.

– Aktive handlinger

Kontrollen avdekket blant annet at renseanlegget var satt ut av drift, avløpsanlegget var delvis tett, og bedriften hadde ikke varslet forurensningsmyndighetene om avvik, slik de er forpliktet til i utslippstillatelsen.

I anmeldelsen som ble oversendt Nord-Trøndelag politidistrikt het det blant annet:

«Bruddene på utslippstillatelsen skyldes både unnlatelser og aktive handlinger. Etter Fylkesmannens vurdering dreier det seg i noen tilfeller om forsettlighet. Å skjære elleve hull i en sil er aktivt å sette en renseinnretning ut av spill. Fjerning av rister inne i et produksjonslokale, for lettere å spyle fast materiale til avløp, er også en aktiv handling. I tillegg har bedriften montert en såkalt knivpumpe for at fast materiale i avløpet ikke så lett kan tette ledning, dvs. føre det videre i avløpssystemet og til utslipp».

– Alvorlig sak

Politiet har brukt over ett år på å etterforske saken. Assisterende miljøverndirektør hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Anne Sundet Tangen, er tilfreds med at de påviste bruddene er stemplet som miljøkriminalitet.

– Å sette renseanlegget ut av drift m,ed påfølgende ulovlig utslipp og brudd på varslingsplikten er en alvorlig sak. Bedriften har innsett alvoret og vedtatt forelegget, fremholder Anne Sundet Tangen.

Det hører med til historien at bedriften ved tidligere kontroller i 2006 og 2011 også fikk påvist avvik fra utslippstillatelsen. Bedriftsledelsen forsikret den gang at avvikene skylle rettes opp, men kontrollene i 2013 avslørte altså at bedriften ikke hadde fulgt opp påleggene fra den gang.

Sov i timen

Da Adresseavisen omtalte politianmeldelsen i 2013 beklaget daglig leder i Ytterøykylling at bedriften ikke hadde fulgt med i timen.

Vi har gjort en tabbe. Det må vi stå for, uttalte Stavran og opplyste samtidig at alle avvikene ble lukket ganske umiddelbart.