Sp-lederen er oppgitt og rystet over forslagene til nedbemanning ved NRKs distriktskontorer i Trøndelag og Hedmark og Oppland. Innsparingsforslagene betyr at disse to kontorene må ta 90 prosent av kuttene.

- Det er dramatisk at nesten hele innsparingen skal skje her. Det skjer etter at NRK Trøndelag og NRK Hedmark og Oppland, som de eneste, for noen år siden valgte å kjøre samsendinger for å frigjøre ressurser til journalistikk – slik NRK egentlig ønsket. Det må føles veldig urettferdig at de som tok grep nå får de største kuttene.

Dårlig signal

Slagsvold Vedum mener en slik politikk ikke er lurt.

- Det er nok mest behagelig for NRK å ta det der. Men dette blir et signal på at det ikke lønner seg å gjøre omstilling fordi man i neste runde blir straffet for det. Dette er ingen klok styring på sikt.

Slagsvold Vedum mener NRKs styrke nettopp har vært stor tilstedeværelse over hele landet.

- De har en viktig funksjon under katastrofer, men også for å dekke saker som kanskje ellers ikke kommer frem i lyset. Mens de store privateide mediehusene må spare penger og trekker seg ut av distriktene, har NRK opprettholdt sin tilstedeværelse. Det er en styrke for demokratiet og ytringsfriheten. Her har mange mulighet for å komme til orde.

Statsråden må svare

Sp-leder skjønner at NRK-ledelsen legger mye av skylden på regjeringen.

- Det ble en mellomløsning i Stortinget. Regjeringen ønsket å kutte mer, men så rettet KrF og Venstre opp lite grann. Vi ønsket en høyere lisens for å styrke NRK, sier Slagsvold Vedum.

Sp-lederen tar nå saken til Stortinget hvor han vil utfordre kulturministeren.

- Det skjer neste onsdag. Jeg vil spørre henne om det er greit at to av NRKs distriktskontorer skal ta hele belastningen.

Mange må gå

Det som i fjor høst startet som et omstillingsprosjekt, er nå endret til et nedbemanningsprosjekt. Mandag ble rapporten fra det såkalte standardiseringsutvalget lagt frem. Et av punktene i rapporten skal være prinsippet om lik bemanning for likt arbeid.

Det er ikke bare journalistene som vil merke kuttene. I Standardiseringsrapporten foreslås også en reduksjon i administrativ bemanning i NRK Trøndelag, fra 12 årsverk i dag (begge fylker) til rundt 5 årsverk, avhengig av valgt modell.

Så mange som hver fjerde ansatt i NRK Trøndelag kan forsvinne i løpet av 2015.