Da jordskifteretten startet i kommunestyresalen i Stjørdal i dag måtte retten umiddelbart trekke seg tilbake for å avgjøre om de skulle forholde seg til krav fra grunneierne om å utsette hele eller deler av saken.

- Grunneierne har ikke fått forberedt bevisføring på dette området. Det kunne ført til krav andre dokumentbevis eller vitneførsel for retten, sa grunneiernes advokat Bjørn Hovstad.

Ekstra prosesskriv

Årsaken til at det er omstridt om dette er del av saken eller ikke er at AS Meraker Brugs advokat Ola Oldren en uke etter at de normale prosesskrivene i saken ble levert, sendte inn en presisering til jordskifteretten. I presiseringen understreker han at saksøkte, altså Meraker Brug, viser til såkalt "festnet bruk eller alders tids bruk. I tillegg vil bli påberopt at vilkårene for hevd er oppfylt"

Fikk lov av retten

Meraker Brugs advokat, Ola Oldren viser til at grunnlaget for det siste kravet allerede er begrunnet i det opprinnelige prosesskrivet og at grunnlaget for bevisføringen ligger her.

Etter en kort pause kom retten til at de i saken vil tillate at det ble argumentert for og ført bevis for hevd. Jordskiftedommer Anbjørn Næss understreker at det forutsettes at det ikke legges frem andre bevis enn i prosesskrivet.

Krevde protokollførsel

Advokat Hovstad krevde umiddelbart at det i rettsprotokollen ble protokollført at grunneierne ikke har fått forberedt bevisførsel i forhold til bruk og hevd av områdene.

- Her kan det være snakk om helt annen bevisføringen for å dokumentere bruken av områdene. AS Meraker Brug har jo bare vist til rettslige disposisjoner for deler av områdene det er snakk om, sier Hovstad.

En slik protokollførsel kan være et poeng i forhold til en eventuell anke i saken.

Grunneiernes advokat Bjørn Hovstad krevde protokollførsel om at grunneierne ikke hadde fått forberede bevisførsel mot AS Meraker Brugs påstand om hevd på den omstridte grunneiendommen i Meråker. Foto: FRANK CADAMARTERI
AS Meraker Brugs advokat Ola Oldren (til h.) i samtale med brukets driftssjef, Olav Roan under en pause i retten i dag. Foto: FRANK CADAMARTERI