Flere vurderer nå egne prosesser mot AS Meraker Brug.

– Vi vurderer det. Dersom de når frem må vi også gjøre noe, sier Vegard Vigdenes (37) fra Forradal.

Gårdbrukeren og grunneieren noterte ivrig under første dag i jordskifteretten i kommunestyresalen i Stjørdal. Han sier forholdene i hjembygda er helt tilsvarende det som beskrives i Meråker.

– Ingen kommentar

Vigdenes, som er bror av stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp), fikk for noen år siden bred omtale etter sin konflikt med Meraker Brug om blant annet jaktrettigheter. Bonden sier så mange som 50 gårder i Forradal kan bli påvirket av en eventuell ny sak mot bruket. Alle er ifølge ham i en tilsvarende situasjon som de åtte grunneierne fra Meråker. Adresseavisen kjenner til at også grunneiere i Malvik skal være i tenkeboksen og har diskutert en mulig prosess mot Meraker Brug blant annet med noen av de åtte som nå er involvert i den pågående saken.

Daglig leder Per Hembre i AS Meraker Brug viser til at de vil føre sine bevis i saken onsdag og ønsket i går ikke å svare på spørsmål eller kommentere jordskiftesaken.

Gammel konflikt

Oddvar Vigdenes (66), far til Vegard, bekrefter at diskusjonene om Meraker Brugs rolle og kontroll er et gammelt tema. Sp-politikeren sier det finnes mange eksempler blant annet i møtereferater fra det lokale bonde- og småbrukerlaget. Han berømmer grunneierne fra Meråker for å ta saken til retten. Vigdenes vurderte selv å gå til sak mot AS Meraker Brug etter å ha hørt hvor omstridt Meraker Brugs krav om eierskap var.

– Jeg tenkte på det da jeg overtok gården i 1980, men slo det fra meg fordi jeg ikke hadde kompetanse eller økonomi til en krevende rettssak sier Oddvar Vigdenes. Hjembygda består i dag av mange små gårder. Vigdenes sier det ville gitt en helt annen mulighet for folk til å gjøre gårdene til fulltidsjobb dersom det viste seg at det hørte med mer grunn.

Ca 50 tilhørere fulgte i går saken i kommunestyresalen i Stjørdal.

– Alle kjenner historiene, men om du er fra Meråker er det veldig vanskelig å være mot Meraker Brug, sier Trond Ringen fra Meråker, en av tilhørerne. Saken fortsetter i dag.

Tirsdag ønsket ikke AS Meraker Brug å kommentere saken. Fra v. utmarkssjef Jakob Haugen, driftssjef Olav Roan, daglig leder Per Hembre og advokat Ola Oldren Foto: FRANK CADAMARTERI
Foto: Adresseavisen