Det er første gang det arrangeres et så stort møte der kommunale representanter og lokale lensmenn møtes på tvers i de to trøndelagsfylkene.

- Etter min mening er dette absolutt noe å bygge videre på. Det er veldig nyttig å kunne utveksle erfaringer, høre hvordan andre gjør ting og få et innblikk i hvordan lensmennene ser situasjonen sier Malvik-ordfører Terje B. Granmo.

Kriminalforebygging

Sammen med politikere og rådmenn fra Frosta, Meråker, Selbu, Stjørdal og Tydal, stilte representantene fra Malvik til møtet ved Stjørdal lensmannskontor tirsdag. Hovedtema for møtet var kriminalforebygging og felles utfordringer, blant annet lav debutalder for unge når det gjelder alkohol.

Granmo nevner spesielt diskusjoner omkring at unge begår mindre tradisjonell kriminalitet, som for eksempel tyveri. Isteden er det blant annet en økning når det gjelder mobbing og trusler, kriminalitet ofte knyttet til nettmedier.

- Gode forbilder

- Jeg sitter igjen med et tydelig bilde at vi voksne, som er foreldre må være gode forbilder. Det gjelder også respekten vi viser folk når vi snakker om dem, sier Granmo.

- Vi fikk høre om at kriminalitetsbildet har endret seg blant unge

- Tanken vår er at innbyggerne beveger seg på tvers av kommunene, og vi samarbeider også tett på tvers av fylkesgrense og politidistrikt, så da er det bra å møtes for å snakke sammen om tiltak og tilnærminger, sier lensmann i Stjørdal, Marit Stigen, som inviterte til møtet.

Ideen er hentet blant annet fra det vellykkede politiråd-samarbeidet med andre aktører i Stjørdal. Stigen sier erfaringene fra møtet tirsdag er at det er en arena verdet å videreføre. Det støtter både Granmo og varaordfører i Stjørdal, Ole Hermod Sandvik.

- Veldig nyttig

- Dette var veldig nyttig, sier han.

- Vi vet jo at både politireformen og kommunereformen kan påvirke dette, men det er absolutt noe som bør videreføres, sier Granmo.

Stigen kjenner ikke til at det er gjennomført eller finnes planer om tilsvarende store møter verken i Nord- eller Sør-Trøndelag politidistrikt.

Stjørdalslensmann Marit Helene Stigen (stående bak) var tirsdag vert for et interkomunalt politiråd for Værnesregionen. Her presenterte hun sammen med de andre lensmennene i Værnesregion-kommunene kriminaltall. Foto: ERLING SKJERVOLD
Foto: ERLING SKJERVOLD