Det er i påvente av kugalskapstestene i England at Mattilsynet har lagt ned et midlertidig forbud mot eksport av visse produkter. Dette gjelder blant annet storfekjøtt, svinekjøtt og kosttilskudd.

– På grunn av den uavklarte situasjonen om BSE har Mattilsynet besluttet at vi inntil videre ikke skal skrive ut eksportattester hvor vi går god for at det i Norge ikke er påvist BSE på storfe, sier Ole Fjetland, assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet.

Venter på prøvesvar

Bakgrunnen er den rutinemessige prøven av ei ku i Nord-Trøndelag som ga indikasjoner på mulig BSE (kugalskap).

Prøvesvarene fra England skulle komme i dag, men det ser ut til at det kan drøye en stund til.

For å unngå at smitte kommer inn i maten blir alle deler av et dyr som kan inneholde smitte rutinemessig fjernet på slakteriet og sendt til destruksjon. Ifølge Mattilsynet håndterer de situasjonen i henhold til beredskapsplanen på området, og har satt i verk alle nødvendige tiltak uavhengig av om prøvesvarene bekrefter mistanken eller ei.

Gjelder 26 attester

Inntil Norge har fått bekreftet eller avkreftet diagnosen har Mattilsynet i forståelse med relevante bransjer konkludert med at en slik selvpålagt stans i eksporten er mest hensiktsmessig inntil man vet noe mer. Dette gjelder 26 BSE-attester.

– Når prøvesvaret foreligger vil vi vurdere om vi må reforhandle tekster som omhandler BSE i eksportattestene, sier Fjetland.