Det er AS Meraker Brugs advokat Ola Oldren som så langt i dag har hatt ordet i jordskifteretten i kommunestyresalen i Stjørdal.

Han har i likhet med motparten brukt mye tid på å gå gjennom Meråkers historie fra 1600-tallet og fremover. I går bruket grunneiernes advokat Bjørn Hovstad hele dagen på å trekke linjene flere hundre år tilbake i tid. Advokatenes poeng og slutninger er ikke overraskene stikk motsatt.

Slåss om eierskapet

Tvisten handler om hvem som er den egentlige eieren av store områder sentralt i fjellkommunen.Oldrens poeng er at AS Meraker Brugs eier grunnen i den hele den 726 000 dekar store omstride eiendommen med gårds- og bruksnummer 49/1 i Meråker.

De åtte grunnerieren som har gått til sak hevder bruket bare har matrikulert rett til hugst av skogen. Vinner de frem kan det åpne for en rekke nye krav mot bruket. Både fra andre grunneiere i Meråker, grunneiere i Stjørdal og i Malvik, som ser paralleller til sin situasjon.

Avviser alt

- Det finnes ikke en eneste setning noe sted om at eierne av gårder skal ha medeierrett i grunnen, sier Oldren.

Han nevner dette flere ganger. Blant annet i forbindelse med at han snakker om at det såkalte Meraker Gods, eller Merakergodset, blir opprettet av Lars Christensen Stabel tilbake i 1640 etter et makeskifte med kongen. Han kommer tilbake til dette også i forbindelse med at han snakker om hvordan AS Meraker Brug solgte ut gårder på begynnelsen av 1900-tallet.

Skatt ikke eierskap

Motparten, grunneierne har en rekke ganger vist til at den gamle skyldsettingen - hvor mye skatt Meråker-bøndene og bruket skulle betale langt tilbake i tid, sier noe om at bøndene egentlig eier grunnen. Mens bruket er pålagt lav skatt må bøndene betale langt mer.

Advokat Oldren avviser blankt at den gamle skatteskylden viser eierskapet til eiendommen.

- Skatteskyld er ikke interessant. Det viser verdien på eiendommen. Det sier ingenting om hvem som eier den, sier Oldren.

Foto: FRANK CADAMARTERI