EUs referanselaboratorium i England bekrefter at det er den atypisk varianten av BSE (kugalskap) som er funnet i den prøvetatte kua fra Nord-Trøndelag. Det skriver Mattilsynet i en pressemelding torsdag formiddag.

- Det er ikke overraskende, men likevel godt å få bekreftet at det er den atypiske varianten, som kan oppstå spontant, det dreier seg om, skriver Asbjørn Helland fylkesleder i Nord-Trøndelag Bondelag i en e-post til adressa.no.

Påvisningen av BSE har ingen betydning for mattryggheten og det er like trygt å spise kjøtt og drikke melk som før. Den aktuelle kua er avlivet og destruert.

Avlivet ku

I forrige uke melde Veterinærinstituttet at kugalskap kan ha blitt påvist på ei ku i en besetning i Nord-Trøndelag. Kua ble avlivet på grunn av fotproblemer 12. januar i år. Den var da 15 år gammel.

Ytterligere fire dyr kan ha en økt risiko for smitte. Disse dyrene var i samme besetning som kua med fotproblemer. De fire dyrene er lokalisert og flyttes ikke fra sine besetninger før endelig diagnose er avklart, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Aldri påvist før

Besetningene befinner seg i Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Oppland.

- BSE smitter ikke fra dyr til dyr. Det er heller ingen grunn til å være bekymret for å innta kjøtt eller melk. Denne kua ble destruert og ingen deler av kua ble sendt til slakteri. Det er også generelle rutiner i forbindelse med slakt, og de delene av dyr som kan inneholde smitte blir alltid tatt ut og sendt til destruksjon. Dermed er det heller ingen fare for smitte gjennom mat, sier Solfrid Åmdal, seksjonssjef i Mattilsynet.

Kugalskap har aldri før ha blitt påvist i Norge. Siden 2001 har til sammen 273 000 storfe blitt testet, som en del av et aktivt overvåkningsprogram.