Det har kommet nye opplysninger i saken som tilsier at vi trekker regninga, sier kvalitetssjef Tor Ivar Stamnes i Helse Nord-Trøndelag til NRK onsdag.

Det får nybakt far Boranti Dika til å smile:

- Jeg er veldig takknemlig for alle som har hjulpet oss, Nå er en stor og tung belastning fjernet fra skuldrene våre. Samboeren min er veldig glad. Jeg har nesten ikke ord for at dette har skjedd, og er så glad for at denne gjelden er slettet. Nå kan vi legge dette bak oss, sier Boranti Dika til Aftenposten, og legger til:

- Nå kan vi fokusere på å prøve å få oppholdstillatelse til samboeren min.

Må ha betalingsevne

Aftenposten skrev om papirløse Tegist Regasa som har fått regninger på tilsammen 52.000 kroner etter et keisersnitt ved sykehuset i Levanger. Regasa fødte en sønn i november 2014, men fikk avslag på sin asylsøknad tidligere på høsten.

- Dagens hovedregel er at alle som oppholder seg i Norge, har rett til øyeblikkelig helsehjelp, men at de som er uten lovlig opphold i Norge, skal betale helsetjenestene selv, såframt de har betalingsevne. Har de ikke det, så skal sykehuset betale regningen, sa helseminister Bent Høie til Aftenposten i går.

Fornuftig og anstendig

Venstres Andre N. Skjelstad er svært glad for at de nybakte foreldrene slipper å betale for fødselen.

- Det var fornuftig og anstendig av sykehuset, sier Skjelstad til Aftenposten

Han mener det er bra at helseministeren har vært tydelig på at alle gravide som oppholder seg i riket har rett til nødvendig helsehjelp før og etter fødsel, herunder svangerskaps- og barselomsorg.

- Jeg er også fornøyd med at helseministeren slår fast at dersom man ikke har betalingsevne så skal sykehuset ta regningen selv. Jeg håper nå at flere sykehus utviser bedre skjønn og større musikalitet i disse spørsmålene, sier Skjelstad.