Klokka 10.41 melder Statens vegvesen på Twitter at Håpnesbrua på E6 ved Namsskogan er åpen igjen etter at den ble stengt rett før midnatt i går.

- Ingen fare

Adressa.no snakket med vegvesenet rett før den åpnet.

- Det er ikke noe feil med selve konstruksjonen på brua, og det er kun veidekke som er ødelagt. Vi jobber nå med å fjerne det som er smuldret opp, og det er ingen fare å kjøre over brua når dette er fjernet sier seksjonsleder ved Statens vegvesen i Nord-Trøndelag, Jo Bernt Brønstad til adressa.no klokka 10.20.

- Vil dere asfaltere på nytt med det første?

- Ikke før til våren. Det blir midlertidig løsning inntil videre, sier Brønstad til adressa.no.

- Ingen problembru

Kontorsjef Morten Wright Hansen ved kontor for bruforvaltning og beredskap i Vegdirektoratet regner med at det blir en ny hovedinspeksjon i inneværende år.

-Det er ingenting i våre inspeksjoner som tilsier at det som har skjedd med slitelaget i betong på Håpnesbrua skulle være en varslet hendelse. Vi hadde en hovedinspeksjon i 2010, og den rapporten viser noen skader, men dette dreier seg stort sett om vedlikehold uten betydning for bruas bæreevne, forteller han.

Håpnesbrua ble bygd i 1942.

-Dette er ingen problembru med tanke på bæreevne, sier Wright Hansen.

Slitelaget sprengt

Til Teknisk Ukeblad sier Svein Aasan, ingeniør i Statens Vegvesen, at det trolig har kommet mer og mer vann inn mellom brudekket og slitelaget slik at slitelaget ble oppløst.

- Når dette vannet har frosset har slitelaget blitt sprengt løs, og gått i oppløsning nå når væromslaget kom, sier Aasan.

Han legger til at brua er så gammel at slitelaget ikke er lagt på med dagens standarder.

– Når vi legger på slitelag i dag legger vi en helt vanntett membran mellom brudekket og slitelaget så det ikke kommer fukt inn i selve konstruksjonen. Det var ikke like vanlig før, og har ikke blitt gjort på Håpnesbrua, sier Aasan til Teknisk Ukeblad.

Store nedbørsmengder

Meldingen om feilen på brua kom klokken 23.35 søndag kveld. Bilder fra stedet viser at brudekket på en større del av brua har gått i oppløsning.

- Dekket på brua har gått i oppløsning. Det skyldes mest sannsynlig store nedbørsmengder, der massene under dekket er blitt vasket bort, sa operasjonsleder Stig Rune Sagen i Nord-Trøndelag politidistrikt til adressa.no rett før midnatt i går.

Entreprenør ble kalt ut til stedet, og det var i natt uvisst hvor lenge brua ble stengt. Kun utrykningskjøretøy fikk passere.

Fire kvadratmeter

Ola Peder Tyldum, rådmann i Røyrvik og tidligere teknisk sjef i Namsskogan kommune, var på brua og så på skadene.

- Rundt fire kvadratmeter av toppdekket på nordsida av brua har løsnet, sier Tyldum, som har betongutdanning.

- De øverste fem centimetrene har løsnet, men det ser ikke ut som om brua har beveget seg. Det er Veidekke som har kontrakt her, og de må avgjøre hva som må gjøres.

Delt i to

Det ble satt opp brøytebiler på hver side av brua for å stoppe trafikk. På nordsiden sto det tungtransport i kø.

Ifølge Vegtrafikksentralen var det få omkjøringsmuligheter i området.

- Norge er delt i to nå, opplyste trafikkoperatør Pål Vatterholm.

Omkjøringsalternativene i natt var lange kjøreturer om Nordland eller Sverige.

Dekket på brua er i ferd med å gå i oppløsning. Foto: Anne Brekkvassmo
Når brua er stengt er Norge delt i to. Foto: Anne Brekkvassmo
Foto: Anne Elisabeth Brekkvassmo
Det er satt opp brøytebiler ved brua for å stanse trafikk. Flere vogntog sto natt til mandag i kø i området. Foto: Anne Elisabeth Brekkvassmo