I et styrevedtaket som ble fattet torsdag blir det likevel presisert at HiNTs sterke regionale posisjon er et godt utgangspunkt for å bygge fremtiden videre på selvstendighet.

Før det endelige vedtaket ble fattet hadde et forslag om at HiNT heller burde søke partnerskap med NTNU-HiST blitt nedstemt med overveldende flertall.

Viktige avklaringer

Høgskolen i Nord-Trøndelag har i sitt opprinnelige innspill til strukturreformen lansert tre sidestilte modeller: selvstendighet, fusjon med HiST og fusjon med Universitetet i Nordland. Rektor Steinar Nebb fremholdt at mange brikker hadde falt på plass etter NTNU-vedtaket, som inviterer HiST inn i det gode selskap, mens HiNT ikke er blitt en del av kabalen. Dagens styrebehandling var styrets eget initiativ for å presisere hvor veien går videre.

– Vi har vært jevnlig i kontakt både med NTNU og HiST uten å vunnet frem. NTNU-vedtaket ga en avklaring. Det begrenser våre alternativer, sa Steinar Nebb.

– Hører til Midt-Norge

Ansatterepresentant Knut Grendstad flagget et helt annet syn og fremholdt at HiNT hører naturlig inn under et midtnorsk utdannings- og forskningsfellesskap. Han minnet om at det er en kommune- og regionreform på gang som det også kan være lurt å ta høyde for. Grendstad påpekte at det er både historiske og kulturelle grunner til at HiNT skal tilhøre et midtnorsk utdannings- og forskningsmiljø.

– HiNT er satt i drift. Det er elementært at ingen åpner døra og slipper deg inn hvis du ikke har banket på, uttalte Grendstad som på denne måten uttrykte misnøye med hele prosessen.

– Trenger drahjelp

Fra flere styrerepresentanter ble det påpekt at HiNT er avhengig av politisk drahjelp for å ha noen forhåpninger om å bli innlemmet i NTNU-konstellasjonen. Samtidig ble det gitt uttrykk for ubehagsfølelser ved å skrike seg til en posisjon. At det ikke vil være en fremforhandlet avtale mellom partene ble også fremholdt som en ulempe.

I innstillingen til styremøte ble selvstendighetsalternativet lansert som første punkt. Fusjon med Universitetet i Nordland var prioritert som nummer to. Til slutt ble det vedtatt å rokere på rekkefølgen og løfte frem alternativet med Universitetet i Nordland som første punkt. Argumentet var å sende et mest mulig tydelig signal både til departementet og Universitetet i Nordland.

Etter at de endelige vedtaket var fattet fant Knut Grenstad grunn til å ta en sluttreplikk.

– Dette er sørgelig. Det er spesielt av vi setter tommelen ned for et samarbeid i Trøndelag. Det er skuffende og lite fremtidsrettet.