– Jeg er så gammel nå at jeg kan ikke uten videre ta skia og ta meg en tur i terrenget. Jeg håper dere ordner løyper slik at det går an å ta seg en tur, sa Græsli.

Per Græsli (95) fra Tydal har lagt bort skiene. Nå ønsker han seg nye snøscooterregler som gir ham mulighet til å komme ut på tur.

Fredag kveld deltok han på folkemøte om lovforslaget til snøscooterkjøring som regjeringen har lagt frem. Det gjorde også Venstres Ola Elvestuen som er saksordfører. Han tror det vil ordne seg for Græsli:

– Dette kan vi få til uten at vi må gå så langt som regjeringen foreslår. Jeg helt sikker på at vi finner en løsning for dine behov, sa Elvestuen.

Sp vil støtte

For selv om Elvestuen er kritisk til regjeringens lovforslag som innebærer at kommunene skal få fastsette snøscooterløyper, ser det ut til å være politisk flertall for dette.

Dermed tyder mye på at Græsli og de mange andre som deltok på folkemøtet i regi av Snøscooterklubbenes fellesråd får det slik de helst vil ha det. Regjeringen ønsker å gi kommunene adgang til å etablere snøscooterløyper for fornøyelseskjøring.

Lovforslaget skal behandles etter påske.

– Jeg er sikker på at vi får flertall for dette. Jeg stoler på Senterpartiet. Men jeg ønsker at vi får så mange som mulig av partiene med på dette, slik at vedtaket står seg også ved et regjeringsskifte, sa Linda Hofstad Helleland (H) under folkemøtet på Hell.

Senterpartiets Heidi Greni var klar for å støtte regjeringen:

– Senterpartiet har jobbet med å få dette på plass i mange år. Det er ingen tvil om at vi kommer til å støtte dette. Hovedpoenget for Senterpartiet er ikke å få mer eller mindre snøscooterkjøring. Hovedpoenget er å støtte det lokale sjølvstyret. Vi mener at lokalpolitikere med lokalkunnskap skal få bestemme dette, sa Greni.

UFO-safari

Men heller ikke Greni er helt fornøyd med regjeringsforslaget:

– Det som ikke blir ivaretatt med denne loven er muligheten for UFO-safari med snøscooter i Hessdalen, påpekte Greni.

Scootervennlige Jan-Henrik Fredriksen (Frp) har stor tro på Senterpartiet:

– Jeg har snakket med Marit Arnstad, og vi er blitt enige om å sette oss sammen. Vi skal få på plass en veldig god lov for scootertrafikk i Norge i fremtiden, lovte Fredriksen og fikk rungende applaus fra forsamlingen som i all hovedsak besto av menn.

Går for langt

Venstres Ola Elvestuen er saksordfører for lovforslaget. Han er imidlertid ikke like begeistret for regjeringens linje.

– Vi mener at regjeringen går altfor langt. Dette åpner for generell fornøyelseskjøring i kommunene. Vi er enig i å se på regelverket vi har i dag, men jeg er kritisk til at ikke konsekvensene for dyreliv er utredet godt nok, sa Elvestuen. Han er også skeptisk til kommunestyrenes kompetanse om dyreliv og naturmangfold.

– Alle kommunestyrene har ikke den nødvendige kompetanse om dyreliv og naturmangfold. Dette er det et nasjonalt ansvar å ta vare på, påpekte han.

Vil ha stille natur

Også SVs Aud Herbjørg Kvalvik tok sjansen på å banne i kirka: – Jeg tror ikke jeg kommer til min menighet, sa hun.

– Det er mange muligheter for næringsutvikling i distriktet som vil forsvinne hvis scootertrafikken øker. Det er faktisk slik at folk reiser til Norge for å oppleve stille og uberørt natur, påpekte hun før hun nærmest ble buet ut av tilhørerne.

Ingvild Kjerkol (Ap) strakte seg til å si at de er for lokal forvaltning med statlige retningslinjer.

– Vi trenger en lov om motorferdsel som står seg, og som ikke er ekstrem i noen retning, sa hun.

Rundt 300 hadde møtt opp til folkemøtet om lovforslaget til snøscooterkjøring på Hell. I panelet var alle de politiske partiene representert. Fra venstre Tommy Reinås, Miljøpartiet de grønne, Aud Herbjørg Kvalvik, Sv, Ola Elvestuen, Venstre, Karin Bjørkhaug, KrF, Ingvild Kjerkol, Ap, Heidi Greni, Sp, Linda Hofstad Helleland, H og Jan-Henrik Fredriksen, Frp. Foto: MARIANN DYBDAHL