Veterinærinstituttet har varslet Mattilsynet om at det er mistanke om at ytterligere tre besetninger er smittet av antibiotikaresistente stafylokokker - LA-MRSA -  i Nord-Trøndelag.

Onsdag ble det bekreftet at LA-MRSA var påvist i en svinebesetning i fylket. Hele denne besetningen er sendt til slakt etter at de farlige bakteriene ble påvist.

Undersøker prøver

Mattilsynet opplyser at de vil undersøke prøver som er tatt i de tre besetningene for å verifisere mistanken.

Etter at LA-MRSA ble påvist tidligere denne uken ble 15 besetninger ilagt restriksjoner. Nå vil ytterliggere sju kontaktbesetninger pålegges restriksjoner, opplyser Mattilsynet. I verste fall kan alle dyr i disse berørte besetningene sendes til slakt.

19 av disse besetningene ligger i Nord-Trøndelag, en er i Sør-Trøndelag og to er i Troms.

- Arbeidet med å kartlegge og ta prøver av kontaktbesetningene er godt i gang. Vi forventer svar fra Veterinærinstituttet på prøvene i starten av neste uke, sier Bjørn Røthe Knudtsen, regiondirektør i Mattilsynets region Midt, i en pressemelding de har sendt ut.

ADRESSA PLUSS: Bønder kan få millionerstatning etter nedslakting av griser

Kan gi alvorlige infeksjoner

Mattilsynet mener at det ikke er farlig å spise kjøttet fra svin som er smittet med LA-MRSA. Dette fordi bakterien drepes med varmebehandling.

Det de frykter er at bakterien etablerer seg på sykehus og i andre helseinstitusjoner.

For mennesker som allerede har svekket helse kan bakterien gi alvorlige infeksjoner. Den kan også komplisere kirurgiske inngrep, ettersom det er vanskelig å forhindre infeksjoner med vanlig antibiotika.

I Norge har man derfor valgt å utrydde denne resistente bakterien, mens i andre land, som Danmark, har man gitt opp å bekjempe bakterien.