Etter dødsulykken ved Rungstadvatnet 18. november i 2012, fikk Statens vegvesen og Veidekke ASA et forelegg på én million kroner hver i fjor. De hadde ansvaret for byggeprosjektet, men ingen av dem har vedtatt forelegget. Det skriver Trønder-Avisa torsdag kveld.

- Vi har bedt politiet vurdere forelegget på nytt, både med hensyn til grunnlag og størrelse. Utover det har vi ingen kommentar til saken mens den er i prosess, sier kommunikasjonsdirektør Christin Hermann i Statens vegvesen region Midt til Trønder-Avisa.

Gravemaskinfører Ståle Derås (50) omkom i arbeidsulykken ved Rungstadvatnet i Steinkjer.

Har tatt selvkritikk

Arbeidstilsynets tilsynsrapport fra 5. mars 2013 påpekte alvorlige formelle mangler og uklare roller i Vegvesenets helse, miljø og sikkerhetsarbeid (HMS). Trønder-Avisa skriver at Vegvesenet har tatt kraftig selvkritikk etter påleggene de fikk av Arbeidstilsynet.

Politiadvokat Amund Sand begrunnet forelegget med brudd på ulike bestemmelser i arbeidsmiljølovgivningen for de to aktørene, og at konklusjonen er at de hadde et felles ansvar for at arbeidsoperasjonene endte med en dødsulykke.

- Begge to hadde ansvar for at arbeidet skulle skje under sikre forhold. Størrelsen på forelegget gjenspeiler at det er en alvrolig sak, at det er utvist manglende aktsomhet både i planlegging, tilrettelegging og ved utførelsen av arbeidsoperasjonene, uttalte Sand i november.

Avgjørelse før påske

Statens vegvesen har tidligere innrømmet at planen for sikkerhet, helse og arbeidsmiljø (SHA) var mangelfull i Rungstadvatnet-prosjektet. Ifølge Trønder-Avisa bekrefter Sand at både Statens vegvesen og Veidekke AS har levert merknader på forelegget.

– Vi skal nå vurdere saken på nytt. En avgjørelse vil forhåpentligvis foreligge før påske, sier Sand til Trønder-Avisa.

Kommunikasjonsdirektør Grete Ingeborg Nykkelmo i Veidekke AS ville ikke kommentere saken.