Levanger: Varaordfører Hans Heieraas (Sp) i Levanger sier at de ikke har mer informasjon om saken enn det som har stått i media og at de ikke har fått noen bekreftelse på at mannen er død.

Han sier at kommunen vil bistå familien til mannen som var i Syria hvis de ønsker det.

– Dette er verst for familien. Vi har et kriseteam med fagfolk, blant annet psykiatrisk sykepleier, som kan hjelpe, sier Heieraas.

Les også: Levanger-mann skal være drept i Syria

Utfordrende å forebygge

Varaordføreren legger ikke skjul på at han synes at det er utfordrende å forebygge mot radikalisering. Kommunen jobber sammen med politiet for å forebygge.

– Skolen er en viktig arena for forebygging. Lærere og rektorer må følge med og være oppmerksomme på om det er noen som er i faresonen for å bli radikalisert, sier Heieraas, som påpeker at helsearbeiderne i kommunen jobber tett opp mot ungdomsmiljøene. Levanger har også en person som jobber med å forebygge kriminalitet i samarbeid med lensmannen.

Bekymret for at ham

Ali Nameer Hussein var en av initiativtakerne til Islamsk senter i Nord-Trøndelag. Ekteparet, som reiste til Syria, var ikke en del av det muslimske miljøet i Levanger, men han ble bekymret da det ble kjent at Levanger-mannen hadde reist til Syria for å kjempe for IS.

– Jeg fryktet at han ville dø. Det er veldig farlig å være der, sier Ali Nameer Hussein.

Les også: - Jeg er sikker på at vi kunne ha stoppet dem

Hussein mener at alle trossamfunn, politiet og politikere må samarbeide for å forhindre at flere ungdommer slutter seg til IS.

Les også: - Konvertitter kan kjenne på et kall siden Syria er i krig

Samarbeid og dialog

– Vi må jobbe hardt og ta tak i dette arbeidet sammen, sier han.

Han ønsker en åpen dialog som kan skape forståelse mellom alle medlemmer av lokalsamfunnet, på tvers av trosretninger og livssyn. Han mener også at det muslimske samfunnet må ha en dialog med ungdommene om radikalisering.

– Vi må snakke med ungdommene, fortelle om våre muslimske verdier og forklare hvor farlig situasjonen i Syria er. Jeg har kunnet ønske at jeg hadde kunnet snakke med ham som dro for å forhindre at han reiste. Vi må stoppe budskapet til ekstremistene, sier han.

Hussein mener at man kan bruke fredagsbønnen som en anledning til å snakke med ungdommene.

– Da kan vi snakke med dem på riktig måte og formidle et bra budskap. Vi må forhindre at flere støtter terrorgruppen, sier han.

Les også: Levanger-mann skal ha fått våpentrening

Hverken UD eller PST vet

Pressekontakt Trond Huggubakken sier til Adresseavisen at det er vanskelig for norske myndigheter å få bekreftet opplysninger om nordmenn fra Syria.

– Formelt sett er dette en sak for Utenriksdepartementet. PSTs interesse for fremmedkrigerne knytter seg først og fremst til de som kommer tilbake, og hvorvidt de da vil utgjøre en trussel for Norge. Vi har ingen mulighet til å foreta avhør eller åstedsundersøkelser i slike saker, så det er vanskelig å bringe på det rene hva som faktisk har skjedd i de konkrete sakene.

Flere meldinger

–Vi har tidligere fått slike meldinger om fremmedkrigere fra Norge som har mistet livet i Syria, i noen tilfeller har meldingene kommet fra medkrigere eller venner som har rapportert om dødsfallene. I enkelte tilfeller har det vist seg at slike meldinger har vært feilaktige, og at personer som er meldt omkommet senere har dukket opp i live, sier Huggubakken.

Les også: - Det virket som Koranen kunne gi meg svar

Veslemøy Salvesen, pressetalskvinne i Utenriksdepartementet sier UD verken kan bekrefte eller avkrefte om levanger-mannen er drept i Syria.

Ambassaden er nedlagt

– Slik har det vært med alle de som har forsvunnet i Syria. UD har ingen mulighet til å få verifisert opplysninger fra dette området på grunn av sikkerhetsrisikoen. Vår ambassade i Syria er nedlagt på grunn av sikkerheten, ogvi får ingen legitime svar fra myndighetene i landet når vi spør etter opplysninger, sier Salvesen.

Ifølge Utenriksdepartementet er det politiet som avgjør hvilken status mennesker som meldes savnet i utlandet skal ha. Salvesen sier det er politiet som mottar meldinger om savnede personer, mens UD kan bistå med sitt nettverk til å forsøke å oppspore mennesker dersom venner eller familie tar kontakt og uttrykker sin bekymring.

Vanskelig

– Vi har hatt en håndfull slike bekymringsmeldinger fra personer som kan ha reist til Syria, men vi har ikke klart å bidra med noe informasjon fra dette landet, sier Salvesen.

Varaordfører Hans Heleraas forteller at de ikke vet mer enn et som har kommet fram i media. Men kommunen er klar til å hjelpe familien. Foto: VEGARD EGGEN