Russland, Brasil, India og Kina er alle ventet å doble antibiotikabruken til husdyr, heter det i OECD-rapporten, som først ble omtalt i Nationen.

Men Norge går motsatt vei.

- I Norge har vi redusert bruken av antibiotika med nesten 40 prosent på 20 år, sier fagdirektør Ola Nafstad i Animalia til Nationen.

Avhenger av dyrehelsa

OECD-rapporten er ingen god nyhet for folkehelsa. Fremveksten av antibiotikaresistente bakterier bekymrer svært mange, og det siste utbruddet av MRSA (resistente gule stafylokokker) i trønderske svinebesetninger viser at problemet er høyst reelt også i vår del av verden.

Nafstad sier til Nationen at Norge har en tradisjon for å bruke lite antibiotika – en tradisjon man vil forsterke og videreføre.

- Men det avhenger av at dyrehelsen forblir like minst like god som i dag, fordi god dyrehelse er grunnlaget for lavt antibiotikabruk, sier Nafstad til Nationen.

Kraftig økning

Ifølge OECD-rapporten vil den største veksten i antibiotikabruken komme i produksjonene av fjørfe og svin i land som Kina og India. Salget av antibiotika til husdyr vil ifølge rapporten øke fra 63 000 tonn i 2010 til 105 000 tonn i 2030.