Det er to personer, som er bosatt i Verdal eller Levanger, som har fått påvist MRSA-smitten.

- Det var den ene som utløste at vi startet å teste svinebesetninger for LA-MRSA. Den andre har hatt mye kontakt med gris. Disse to har jobbet på to forskjellige gårder, sier kommuneoverlege Ragnhild Aunsmo i Innherred samkommune til adressa.no.

Fylkeslege i Nord-Trøndelag, Marit Dypdal Kverkild, opplyser til adressa.no at hun ikke kjenner til andre positive prøver enn disse to i Nord-Trøndelag.

Det var NRK som først omtalte at to personer var smittet av MRSA.

Over 20 personer testet

Ifølge Aunsmo har i overkant av 20 personer i Verdal og Levanger blitt testet for smitte av den antibiotikaresistente bakterien.

- Mange av testene er negative, så er det fortsatt flere som venter på svar, sier Aunsmo.

Det var på gården der den ene av de to jobber at det først ble påvist LA-MRSA i midten av februar. Etter den gang er det gjort undersøkelser på 30 besetninger som kan ha vært i kontakt med denne besetningen. Etter dette er det påvist LA-MRSA i totalt ni svinebesetninger.

Åtte av disse er i Trøndelag og én er i Troms, opplyser regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet til NTB.

I 14 besetninger er det ikke påvist smitte, mens prøvesvar fra de sju siste fortsatt ikke er klare.

– Vi har grunn til å tro at noen av disse også er positive. Vi kan heller ikke utelukke at det må tas prøver fra nye besetninger sier Røthe Knudtsen til NTB.

Må varsle sykehus

LA-MRSA kan smitte mellom mennesker og dyr, og bakteriene kan gi alvorlige infeksjoner hos personer med svekket helse. Bakteriene finnes på overflaten av kjøttet og drepes når kjøttet varmebehandles.

For de to som nå er smittet vil det ha konsekvenser hvis de må legges inn på sykehus.

- Man skal hindre at denne bakterien kommer inn i miljø der det brukes antibiotika, på sykehus og helseinstitusjoner. De som har fått dette påvist må varsle før de skal på sykehus og må begrense sin kontakt med helsevesenet, sier Aunsmo.

Hun forteller at de som nå har fått påvist smitten har fått informasjon om dette.

LEDER: Bakteriene må stanses

Kommuneoverlege Ragnhild Holmsberg Aunsmo.